Foto: Zomercarnaval Rotterdam

Minister draagt Zomercarnaval Rotterdam voor als erfgoed bij UNESCO

Rotterdam - Minister Van Engelshoven van OCW heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat zij, namens Nederland, Zomercarnaval Rotterdam en de Corsocultuur wil voordragen voor de (internationale) Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

De voordracht van de Corsocultuur zal naar verwachting plaatsvinden in 2020, gevolgd door de voordracht van Zomercarnaval Rotterdam in 2021. Op 18 september 2019 werd Zomercarnaval al bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

De minister schrijft dat ze het belangrijk vindt dat het Zomercarnaval en de Corsocultuur beiden 'de culturele diversiteit van Nederland weerspiegelen'. Over het Zomercarnaval schrijft ze dat het een jaarlijks terugkerend superdivers tropisch festival is in Rotterdam, waar deelnemers en bezoekers uit heel Nederland en daarbuiten op af komen. 'Wat begon als een Antilliaans carnaval met als doel culturele ontmoeting te bevorderen is uitgegroeid tot een multicultureel feest waar meer dan 25 verschillende herkomstculturen aan deelnemen'.

De voordracht is bijzonder, maar Corsocultuur en Zomercarnaval worden niet de eerste Nederlandse bijschrijvingen op de Internationale Immaterieel Erfgoedlijst van UNESCO. Die eer viel te beurt aan het Ambacht van Molenaar in 2017.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden