Cor is mijn eigen naam. Het betekent 'hart' of 'kern'. Leone is 'leeuw'. Dus: hart van een leeuw, survivor. (Foto: Lindsey Bolhuis)
Cor is mijn eigen naam. Het betekent 'hart' of 'kern'. Leone is 'leeuw'. Dus: hart van een leeuw, survivor. (Foto: Lindsey Bolhuis) (Foto: )
Rotterdammer van de Week

Hoe hooliganrapper Bizzy Blaze veranderde in Corleone van The Voice of Holland

Rotterdam - Cor Verdoes (29) werd in één klap een bekende Nederlander. Toch zul je zijn naam waarschijnlijk niet kennen. Hij doet namelijk onder zijn artiestennaam Corleone mee aan The Voice of Holland. Vooral met de rapbattle die hij won imponeerde hij de twee miljoen kijkers én de jury. Maar hij doet meer. Hij werkt in de haven, geeft hiphopworkshops op scholen en binnenkort komt zijn cd Querencia uit. Cor groeide op in Overschie, woonde wat jaren in Spijkenisse en vervolgens in Rotterdam-Noord. Pas verhuisde hij naar Dordrecht, maar daar heeft hij een goede verklaring voor… Corleone is deze week onze Rotterdammer van de Week!

door Britte Kramer

Het lijkt wel of het extra benadrukt wordt als mensen op tv uit Rotterdam komen.

"Ja, er is ineens een omslag: Rotterdam is hip. Mensen vinden dat rauwe en directe heel tof. In mijn geval werkt het heel positief. Iedereen uit de stad kent mij nu als 'die Rotterdammer' en ik vind het mooi om Rotterdam te mogen representeren op deze manier. Toch wel iets om trots op te zijn. Het is nu ook hip om hier te wonen. Alles wordt helemaal opgeknapt en ingericht."

En daar ben je nu zelf de dupe van?

"Haha, zo had ik er nog niet over nagedacht, maar daardoor zit ik nu inderdaad in Dordrecht… Ik moest mijn huis uit en snel iets anders vinden. Dat lukte niet in Rotterdam."

Wat betekent Rotterdam voor jou?

"Er is geen plek als hier. Rotterdam is niet te vergelijken met andere steden, echt niet. Als ik door de stad loop kijk ik altijd omhoog, naar de gebouwen. Ik vind ze mooi. Ik houd van die griminess – en van de ambiance van de geluiden. Daar ben ik altijd mee bezig, het is een soort tic. Met mijn ogen dicht kan ik geluid bijna zien. Ik ben echt een audiofiel, om het zo maar even te noemen."

Waar kom je graag?

"De mooiste plekken zijn voor mij toch die aan het water. Het is een bepaalde rust die daar heerst, terwijl de stad dag en nacht leeft. Het is nooit stil. Bij de Wilhelminakade vind ik het heel erg mooi. En bij de Kuip. Het stadion. Hoe ze ligt, en dan de lampen… Dat is gewoon een heel mooi aanzicht. Uitgaan doe ik zelden. Ik drink sinds een klein halfjaar niet meer en het resoneert een stuk minder als je niet in dezelfde flow bent als de rest. Daarnaast heb ik het gewoon veel te druk."

Hoe combineer je de haven en de muziek?

"Ik heb net afgesproken om minder in de haven te gaan werken: van soms vijftig, naar nu maximaal dertig uur per week. Ik geef namelijk ook workshops op scholen en wil dat ook in jeugdgevangenissen gaan doen: hiphop met een stukje voorlichting over seks, drugs en alcohol."

Waarom is dat zo belangrijk voor je?

"Ik merk dat je bij die kinderen echt het verschil kan maken. Door ze te raken stuur je ze onbewust toch in een goede richting. Bij mij is dat nooit gebeurd: ik moest zelf heel hard vallen en weer opstaan, elke keer. Als ik kan zeggen: 'Hee, pas op voor die kuil', dan is het mooi meegenomen als in ieder geval ééntje uit zo'n klas niet in die kuil valt."

Vertel eens over die artiestennaam: Corleone.

"Cor is mijn eigen naam. Het betekent 'hart' of 'kern'. Leone is 'leeuw'. Dus: hart van een leeuw, survivor. Hiervoor was mijn artiestennaam Bizzy Blaze, maar ik had daarmee de stempel dat ik een hooliganrapper was. Ik heb veel mooie dingen gedaan voor Feyenoord hoor. Rood Wit, een nummer dat ik maakte, is viral gegaan en ik heb in de Kuip opgetreden tijdens de bekerfinale. Maar ik was toe aan een volgende stap. Na drie maanden werd ik benaderd door The Voice. Ik dacht: ik ga het mezelf niet makkelijk maken… dan gaan we wel gelijk zingen! En wat is nou een beter podium dan dat miljoenenpubliek?"

The Knockouts

Vrijdag 31 januari is Corleone weer te zien, tijdens The Knockouts bij The Voice of Holland, vanaf 20.30 uur op RTL4. Wil je hem boeken voor een optreden of een rap-, schrijf- of spoken word-workshop? Mail dan naar corleoneboeken@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden