Stadsdichter Dean Bowen. 'Ik moest dit doen, ik ben immers ook hún stadsdichter. En ik vind alle acht kandidaten echt superstoer.'
Stadsdichter Dean Bowen. 'Ik moest dit doen, ik ben immers ook hún stadsdichter. En ik vind alle acht kandidaten echt superstoer.' (Foto: Joke Schut)

Dean Bowen stelt (verliefd) alle kandidaat-jeugdstadsdichters voor

Rotterdam - Als stadsdichter Dean Bowen vertelt over de acht kinderen die jeugdstadsdichter kunnen worden, beginnen zijn ogen te glinsteren. Stralend, bijna verliefd, stelt hij ze voor. Zaterdag is de winnaar bekend.

door Emile van de Velde

De benoeming van een jeugdstadsdichter is een diepgekoesterde wens van Bowen. Toen hij een jaar geleden werd gevraagd die rol te vervullen, was dit wat hem over de streep trok. "Ik moest dit doen, ik ben immers ook hún stadsdichter. Ik vind het júist voor een stad als Rotterdam van groot belang dat kinderen met poëzie in aanraking komen. Er is veel laaggeletterdheid, en veel kinderen hebben een migratieachtergrond. Als jonge mensen met taal in aanraking komen, helpt dat ze later beter door de wereld te navigeren. Zo ging het met mij ook op de basisschool."

Behalve een officiële titel krijgt de jeugdstadsdichter een schrijfworkshop van de SKVR én een jaar lang begeleiding van Bowen. Soms zullen Bowen en de jeugdstadsdichter op hetzelfde podium allebei een eigen gedicht voordragen. Maar er komen ook gelegenheden die volledig aan de jeugdstadsdichter worden overgelaten.

Vorige week kregen de acht kandidaten een masterclass schrijven en performen in de bieb. Bowen heeft ze die dag allemaal goed leren kennen en stelt ze voor. Vol liefde in zijn stem en zonder zijn favoriet te verklappen.

Oumaima: "Ze lijkt een beetje angstig, maar durft uiteindelijk toch de ruimte in te nemen om mensen direct aan te spreken en haar verhaal te vertellen.

Hind: "Die heeft núl angst juist, is nergens bang voor en benadert moeilijke onderwerpen op een hele heldere, pittige manier."

Ilja: "Ilja is echt een natuurlijke performer, een verhalenverteller met een helder idee wat ie wil vertellen.'

Jersey: "Zij gebruikt echt mooie, zachte taal. Met Jersey zou de jeugdstadsdichter de kwetsbaarheid van de stad kunnen vangen."

Fenne: "Zij is de jongste, met een duidelijke eigen poëtische stem. Zij zal ons als jeugdstadsdichter gaan verbazen."

Vienne: "Zij is echt een dichter die gemeenschappen in de stad kan verbinden. Vienne is een echte bruggenbouwer."

Angel: "Zal voor iedereen in de stad een verrijking zijn. Beseft nu al heel goed het belang van poëzie van de héle stad."

Sophia: "Een jongedame met een heel persoonlijke manier van dichten. Bekijkt dingen vanuit een uniek perspectief."

Bowen: "Ik vind ze zó superstoer! Ze bleven elkaar oprecht ondersteunen en complimenten geven. Als dit de jeugd van Rotterdam is, heb ik echt heel veel vertrouwen in de toekomst van onze stad."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden