Leuvehaven / hoek Wijnhaven, 1899.
Leuvehaven / hoek Wijnhaven, 1899. ( Carl Emil Mögle)

Misschien wel de oudste foto's van Rotterdam die we ooit gezien hebben!

Rotterdam - Het maken van foto's kan tegenwoordig heel makkelijk. Een klik met een mobieltje en je kunt de mooiste plaatjes van de Rotterdamse skyline schieten. Maar onze stad was niet altijd zo modern als nu.

Uitgeverij Diafragma brengt een boek uit waarin foto's van fotograaf Carl Emil Mögle worden vertoond. Deze foto's geven een realistisch beeld van Rotterdam aan het begin van vorige eeuw.

Het werk van Carl Emil Mögle is uniek. Hij is namelijk de enige fotograaf die Rotterdam rond 1900 in beeld heeft gebracht. De fotograaf had veel kennis van techniek. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van zijn foto's scherp en gedetailleerd is. Omdat hij de kunst van fotografie goed beheerst, blinken zijn realistische foto's uit. Hij heeft rekening gehouden met lichtinval en perspectief. Naast realistische foto's, vulde Mögle zijn atelier met architectuurfoto's, landschappen, portretten en stads- en havengezichten. Die fotostudio opende hij in 1885 in het centrum van Rotterdam. De foto's die hij gemaakt heeft, worden grotendeels bewaard in de Koninklijke Verzamelingen en in het Stadsarchief Rotterdam.

Een van de opdrachten die de fotoraaf heeft gekregen is het maken van twee albums voor koningin Wilhelmina. De albums Architectuur Rotterdam september 1899 en Havenwerken Rotterdam september 1899 worden tot op de dag van vandaag bewaard in de Koninklijke Verzamelingen.

Het boek 'Carl Emil Mögle/fotograaf te Rotterdam 1885-1910 is verkrijgbaar bij de boekhandel of op de site van de uitgeverij. De Havenloods geeft gratis exemplaren weg, mail even naar redactie.hl@dpgmedia.nl als je er eentje wilt hebben!

Meer berichten