Herontdekker van de zuurkoolwestern Hans Grootenhuijs verorbert een prakkie zuurkool in westernstyle bij restaurant LISA aan het Zuidplein. (Foto: Joop van der Hor)
Herontdekker van de zuurkoolwestern Hans Grootenhuijs verorbert een prakkie zuurkool in westernstyle bij restaurant LISA aan het Zuidplein. (Foto: Joop van der Hor) (Foto: Joop van der Hor)

Een echte Hollandse zuurkoolwestern...

Rotterdam -We kennen ze allemaal; spaghettiwesterns uit de jaren zestig zoals 'The Good, the Bad and the Ugly' van de Italiaanse regisseur Sergio Leone met acteur Clint Eastwood en muziek van Ennio Morricone en de films met de acteurs Bud Spencer en Terence Hill. Maar ooit wel eens gehoord van een Hollandse Zuurkoolwestern?

door Joop van der Hor

Hans Grootenhuijs ook niet. Tot hij in het Stadsarchief van Rotterdam stuitte op een artikel in een oude vergeelde krant; het Rotterdams Nieuwsblad van 12 augustus 1969. Grootenhuijs is werkzaam als vrijwilliger in het Stadsarchief en bij het Historisch Archief Charlois en was dat voorheen bij onder meer Het Vrije Volk.

"Het bericht trok direct mijn aandacht. Prachtig, zo'n ludieke tegenhanger van de beroemde spaghettiwesterns en zeker ook toen ik erachter kwam dat deze met hulp van tal van Vreewijkers en Rotterdamse coryfeeën als Gerard Cox, Thomas Holterman en Peter Blanker in het Brabantse Drunen was opgenomen in 'Verity City', een zelf gebouwd westernstadje."

"Ik nam contact op met Jan Haak, beheerder van Museumwoning Vreewijk. Jan wist te vertellen dat de film op het 100-jarig bestaan van de wijk Vreewijk nog was vertoond. Hij gaf mij een kopie op dvd. De originele film was zoekgeraakt. Maar de kwaliteit bleek belabberd slecht."

"Ik sprak Anouk de Haas van de filmafdeling van het archief. Voor haar was het een totaal onbekend verhaal en ze was zeer geïnteresseerd, maar wel in de originele 16mm versie. Ik ging op speurtocht en deed een oproep op Facebook. Via tussenkomst van Roland Vonk, de muzikale voddenman van RTV Rijnmond, kwam ik in contact met Rien Kroon (81). Hij was destijds de regisseur en broer Joop de cameraman. Rien bleek de ruwe versie van de film te bezitten en na een verdere zoektocht ook de originele versie met muziekband. De film bleek in redelijke staat te verkeren en zal worden gerestaureerd en gedigitaliseerd ten bate van het filmarchief en zal daarna natuurlijk ook worden vertoond, hopelijk in de filmzaal van Het Witte Paard in Vreewijk."

Grootenhuijs vertelt verder: "De totstandkoming middels de verkoop van speciaal gedrukte 5 gulden filmbiljetten was zeker in die tijd uniek te noemen, een soort van voorloper wat nu crowdfunding wordt genoemd. Het budget voor de film was beperkt maar door de inzet van zo'n 75 vrijwilligers bleef die binnen de begroting. De première was op 24 april 1970 in Buurthuis de Brink, het vroegere Zuider Volkshuis, in Vreewijk om daarna in buurt en clubhuizen vertoond te worden."

In de zomer van 1969 werd in opdracht van het buurthuis de Brink in Tuinstad Vreewijk een 'zuurkoolwestern' opgenomen in het Brabantse Drunen. Op een stuk eigen grond van het buurthuis voor recreatiedoeleinden, werd door Nico de Gruiter een heus westernstadje opgebouwd met de naam Verity City, compleet met prison, sheriff office, saloon, fuckhouse, general store, undertaker etc. om de zuurkoolwestern in op te nemen. Gebroeders Rien en Joop Kroon hadden de regie in handen. Rien Kroon was ook verantwoordelijk voor het draaiboek voor deze ludieke en 'stomme' film voortgekomen als idee van de vereniging voor sociaal en cultureel vormingswerk van het buurthuis.

Aan de film werkten zo'n 75 mensen mee, veelal buurtbewoners uit Vreewijk. De westernoutfits werden eveneens in eigen beheer gemaakt. In Drunen kon gebruik gemaakt van de paarden van de manege Klinkaert. De spelers en de filmcrew verbleven een week lang in een tentenkamp op het terrein. De binnenopnamen werden gemaakt in het buurthuis de Brink in Vreewijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden