Foto: Mark Boninsegna

Lichtkunstwerk Roosegaarde gedeeltelijk opnieuw te zien op herdenking Holocaust

Rotterdam - Als onderdeel van de viering van 75 jaar Vrijheid heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei Daan Roosegaarde opdracht gegeven om een kunstwerk te ontwerpen voor Holocaust Memorial Day. Dat is Levenslicht geworden, een lichtmonument van 104.000 stenen. Donderdag 16 januari is dat kunstwerk in Rotterdam gepresenteerd. Maandag 27 januari is een deel van die verlichte stenen opnieuw te zien. Dan staat Rotterdam stil bij de slachtoffers van de Holocaust en vieren we dat we sindsdien in vrijheid samenleven.

De 104.000 stenen staan symbool voor de Joden, Roma en Sinti die slachtoffer werden van de Holocaust. Het licht staat enerzijds symbool voor de leegte die deze slachtoffers achterlaten en anderzijds vieren we daarmee dat licht ook staat voor hoop en de 75 jaar vrijheid die we nu hebben. Na de presentatie van vorige week is het kunstwerk opgedeeld en verspreid over alle Nederlandse gemeenten waar slachtoffers van de concentratiekampen woonden.

Het programma van 27 januari begint om 18.30 bij het Lichtmonument aan de Eva Cohen-Hartogkade. Er zijn speeches en muziek. Burgemeester Aboutaleb en oud-Statenlid en waterbouwer Ronald E. Waterman, die als kind Theresiënstadt overleefde, zullen spreken en samen met Rotterdamse kinderen een steen leggen bij het monument.

Na de bijeenkomst op 27 januari, zal het lichtmonument een tour langs verschillende Rotterdamse scholen maken en daar onderdeel zijn van het lesprogramma over de Holocaust. Ook zal het kunstwerk in de Centrale Bibliotheek (27 april t/m 8 mei) en bij het Verhalenhuis Belvédère (datum nader te bepalen) geplaatst worden.

Meer info op de site van de gemeente Rotterdam. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden