Head coach Arienne Naber (links) en Masters zwemmers Ensger Kotterink en Cancia Leirissa van Feijenoord Albion bij het 50 meter-bad in Zwemcentrum Rotterdam. (Foto's: Rob Kamminga)
Head coach Arienne Naber (links) en Masters zwemmers Ensger Kotterink en Cancia Leirissa van Feijenoord Albion bij het 50 meter-bad in Zwemcentrum Rotterdam. (Foto's: Rob Kamminga) (Foto: )

Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2020 korte baan in Zwemcentrum Rotterdam

Rotterdam - Zwemcentrum Rotterdam is van donderdag 23 tot en met zondag 26 januari het strijdperk van de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen 2020 korte baan (ONMK). Deelnemers uit binnen- en buitenland komen om een mastersrecord te zwemmen, anderen doen mee vanwege de sfeer. Op alle nummers is de indeling naar eerder behaalde resultaten, waardoor jong en oud naast elkaar in het water liggen.

door Emile Hilgers

"Ik werd een keer ingehaald door iemand van mijn vaders leeftijd", schetst Cancia Leirissa van de organiserende zwemvereniging Feijenoord Albion. "Dat is heel normaal bij een masterstoernooi. Het publiek leeft dan enorm mee. Die sfeer, waarin mensen van verschillende leeftijden keihard hun best doen om te winnen, maakt het extra leuk."

"Voor zover we konden nagaan wordt dit het eerste NK Zwemmen ooit in Rotterdam", zegt Arienne Naber, head coach bij Feijenoord Albion. "Er zijn inschrijvingen van 1.100 deelnemers van 181 verenigingen uit 15 landen. De jongste is 19, de oudste 92 jaar. De meesten zwemmen meerdere nummers, dus het aantal starts is veel hoger: 4.600. Vooral op zaterdag wordt het volle bak."

"Sportbedrijf Rotterdam wilde dit kampioenschap graag hier hebben om te laten zien dat we dit hier aan kunnen", vervolgt Naber. "Grote voordelen zijn dat het heel ruim is met tien banen, zodat we veel starts konden inplannen. Verder voldoen we aan alle eisen, bijvoorbeeld qua tijdregistratie en faciliteiten. Het Sportbedrijf heeft ook geholpen met randactiviteiten en wat betreft parkeren. Deelnemers en vrijwilligers kunnen tegen een gereduceerd dagtarief parkeren bij Ahoy."

Het was voor de organisatie wel even spannend door veel late inschrijvingen. Naber: "Voor de kerst hadden we nog maar 1.700 starts, niet genoeg om zo'n toernooi te organiseren."

Albion-lid Ensger Kotterink is met zijn 25 jaar één van de jongste deelnemers. "In Nederland ben je met 20 jaar Masters zwemmer, internationaal pas vanaf 25 jaar", legt hij uit. "Bij de senioren ben ik in december Nederlands kampioen geworden op de 100 meter rugslag. Op de ONMK wil ik een Europees Masters record zwemmen, dat staat op 54.67 seconden. Mijn persoonlijk record is 53.15 seconden, maar toen was ik nog geen Masters."

"Het is echt wel een serieuze wedstrijd", benadrukt Kotterink. "Er wordt hard gezwommen. Iedereen kan in zijn eigen leeftijdsklasse een record zwemmen. Ik doe ook mee vanwege de sfeer en omdat mijn club het georganiseerd heeft."

"Echt thuisvoordeel heb ik niet", besluit de Rotterdamse topzwemmer met een kwinkslag. "Ik weet waar de kleedkamers zijn, maar in dit bad heb ik ook zware trainingen gehad waar ik niet zulke goede herinneringen aan heb."

Ensger Kotterink wil op de ONMK een Europees Masters record zwemmen. "Er zijn niet veel wedstrijden waar dat kan." Voor Cancia Leirissa is het een meetmoment. "Ik wil snel genoeg worden om Het Kanaal over te zwemmen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden