De 'Interceptor'. Deze nieuwste uitvinding van het team van Boyan Slat verwijdert plastic uit de rivieren.
De 'Interceptor'. Deze nieuwste uitvinding van het team van Boyan Slat verwijdert plastic uit de rivieren. (Foto: )

Wat gebeurt er in de buurt?

Lien Coolegem Memorial

Kralingen - Bij Biljartclub Hofplein aan de Adamshofstraat (Kralingen) is het toernooi om de Lien Coolegem Memorial begonnen. Het evenement is een ode aan de oprichtster van de vereniging, die in de loop der jaren veel voor BC Hofplein heeft betekend. Ook was zij maar liefst vijftien jaar penningmeester van het biljartende gezelschap. Het toernooi, dat op 8 april de finale beleeft, wordt gespeeld in de spelsoort bandstoten, het favoriete spelletje van Lien Coolegem.

Pandora komt terug

Provenierswijk - Vorig seizoen verraste Theater 't Kapelletje het publiek met een geheel nieuw theaterconcept onder de titel Pandora. Pandora werd door Zeus naar de aarde gezonden als straf, nadat Prometheus vuur uit de hemel gestolen had. Pandora zou onheil brengen. Ingeklemd tussen een proloog en een epiloog zag het publiek vijf korte voorstellingen over de ongelukken van Pandora. Daarnaast waren er vijf unieke voorstellingen voor 1 persoon publiek. Velen vonden het jammer dat ze deze ervaring hadden gemist en drongen aan op een herhaling. Die komt er! Op 23, 24 en 25 januari. Theater 't Kapelletje, Van der Sluysstraat 176,. Meer info op theaterkapelletje.nl.

De witte pakken van
de recherche

Oude Westen - Tamara Seur vertelt vrijdag 24 januari vanaf 16.30 uur in de Paradijskerk aan de Nieuwe Binnenweg 25 over haar boek 'De wereld van de witte pakken - Mijn jaar bij de forensische recherche'. Aansluitend zal zij signeren. In het kat-en-muisspel tussen criminelen en politie spelen de 'mensen in witte pakken' een steeds belangrijker rol. Soms met hightech middelen maar verrassend vaak met oude technieken die hun kracht niet verliezen. Wie zijn de mannen en vrouwen die in beeld komen als er 'echt iets ergs' gebeurt? Tamara Seur deed onderzoek naar de geheimen van de forensische opsporing. Ze ging mee tot ver voorbij het rood-witte lint en weet precies de juiste vragen te stellen. Schokkend en onthullend.

Talkshow over plastic soep

Centrum - Op vrijdagavond 24 januari om 20.00 uur organiseert het Maritiem Museum een talkshow over de 'plastic soep'. Drie innovatieve maritieme organisaties vertellen wat zij doen om dit mondiale probleem op te lossen. Project Engineer Rivers, Jasper van Eijk, van The Ocean Cleanup, vertelt over de 'Interceptor'. The Great Bubble Barrier is een andere uitvinding waarbij het plastic naar de oevers van de rivier wordt gedreven door middel van luchtbubbels. Francis Zoet, vertelt hoe ze samen met twee vriendinnen op het idee kwamen en hoe het er inmiddels voorstaat. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse tech-ondernemer Richard Hardiman vertelt over de veelbewogen ontstaansgeschiedenis van de WasteShark.

Tickets zijn te koop via www.maritiemmuseum.nl/tickets.

Open dag bij
de rechtbank

Kop van Zuid - Ben je benieuwd hoe een rechter een straf bepaalt? Hoe een zitting van de familierechter verloopt? Of hoe het cellencomplex er van binnen uitziet? Op zaterdag 25 januari opent rechtbank Rotterdam haar deuren voor iedereen. In de zittingszalen kun je tijdens nagespeelde zittingen zien hoe het bij verschillende soorten zaken aan toe gaat. Er is een informatiemarkt en je kunt in gesprek gaan met een officier van justitie of een rechter. De parketpolitie geeft rondleidingen door het cellencomplex van de rechtbank.

Zaterdag 25 januari van 10.00 tot 16.00 uur, Wilhelminaplein 100-125. Meer info op www.rechtspraak.nl.

Herman Koch over Finse Dagen

Centrum - Herman Koch spreekt zondag in Donner over zijn nieuwe roman Finse Dagen.

Een lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om in Finland op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin, en om uit te stellen wat hij eigenlijk allang wist. Veertig jaar later is Koch terug in Finland en stuit hij op een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Finse dagen is een indringende roman over rouw, volwassen worden en over wat je woorden moet geven en wat beter verzwegen kan blijven.

Leeskabinet-lezing - Herman Koch, zondag 26 januari van 13.00 tot en met 14:00 uur in Boekhandel Donner aan de Coolsingel 119. De toegang is gratis.

Concert rond Kika Sprangers

Kralingen - Het concert van Trio Sprangers/Fondse/Brinkmann maakt onderdeel uit van de serie 'Sterke Verhalen – Unplugged' in het Nederlands Fotomuseum, waarbij saxofoniste Kika Sprangers maandelijks een concert samenstelt, waar ze al of niet zelf in meespeelt, geïnspireerd op de thema's uit de fotoserie Sterke Verhalen. Trio Sprangers, Fondse, Brinkmann maakt verbinding met het migratiethema en de fotoserie 'Verhalen van de vlucht'. Componist en pianist Martin Fondse schreef eerder het stuk 'Karavansarai': dit is een rustplaats waar nomaden uit alle windstreken elkaar tegenkomen. In het trio vullen saxofoniste Kika Sprangers en cellist Jörg Brinkmann de composities van Fondse aan met hun eigen verhalen en tradities. Elke keer dat het trio samenkomt en optreedt, klinken de stukken anders.

Trio Sprangers, Fondse, Brinkmann, zondag 26 januari 13.00 uur, Muziekcentrum MiXin'Music, Weteringstraat 275.

Op avontuur met Stinkie de Hond (2+)

Charlois - In het prentenboek van het jaar 2020 Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horacek, ontmoet Eend Hond die een gat graaft. En gaten graven? Daar is Stinkie de Hond, de hond van Charlotte, het allerbeste in! De Vliegende Koffer poppentheater neemt je mee op avontuur in Stinkie Hond, een grappige voorstelling waarin veel te zien en te horen is. Na de voorstelling heb je de kans om Charlotte en Stinkie de Hond te ontmoeten. Toegang: gratis voor bibliotheekleden (wel aanmelden), 2,50 euro voor niet-leden. Bibliotheek Slinge, donderdag 23 januari 10.00 en 13.30 uur.

Eten en poëzie tijdens DAP

Charlois - DAP is het wekelijkse Donderdag Avond Programma in CultuurWerkplaats Tarwewijk. Vanaf 17.30 uur kun je genieten van een maaltijd met daarna een bloemlezing door Robert Tau uit de rijke verzameling gedichten die de groep Literaire Oogst de afgelopen 5 jaar geschreven heeft, geïnspireerd op Rotterdam -Zuid. Cillershoekstraat 1 Inloop is vanaf 17.30 uur. Maaltijd begint om 18.00 uur (kosten 2,-). Het optreden begint om 19.00 uur en loopt tot 20.30 uur (toegang programma is gratis). Reserveer via cultuurwerkplaatstarwewijk@gmail.com.

Circle J in Fenix Music Factory

Feijenoord - Circle J injecteert al zeventien jaar punkrock met folk. In het straatje van The Tossers en Flogging Molly mollen ze elk vleugje chagrijn tot iedereen met een grijns van oor tot oor staat te dansen op hun hyper-energieke shanties en Celtic anthems. Die J in de bandnaam kan maar voor één ding staan: Circle Jemig de pemig! Vrijdag 24 januari, 19.00 uur, Fenix Music Factory, Veerlaan 21-J.

Open dag Rechtbank Rotterdam

Feijenoord - Ben je benieuwd hoe een rechter een straf bepaalt? Hoe een zitting van de familierechter verloopt? Of hoe het cellencomplex er van binnen uitziet? Op zaterdag 25 januari opent rechtbank Rotterdam haar deuren voor iedereen. Kom vooral kijken. Tjdens deze speciale open dag krijg je een uniek kijkje in de wereld van de rechtspraak. In de zittingszalen kun je tijdens nagespeelde zittingen zien hoe het bij verschillende soorten zaken aan toe gaat. Op de informatiemarkt vertelt personeel hoe hun werk verbonden is aan de rechtbank. Je kunt in gesprek gaan met een officier van justitie of een rechter en de parketpolitie geeft rondleidingen door het cellencomplex van de rechtbank. Ook voor kinderen is er genoeg te zien en te beleven. Bekijk het volledige programma op www.rechtspraak.nl. De open dag is gratis. We raden aan om grote tassen thuis te laten en zo min mogelijk spullen mee te nemen om opstoppingen bij de toegangscontrole te voorkomen. Zaterdag 25 januari van 10.00 tot 16.00 uur. Wilhelminaplein 100-125.

Open Studio Islemunda

IJsselmonde - Elke dinsdagavond kun je in Islemunda terecht voor Open Studio Islemunda. Onder leiding van talentcoach Marjet Roerink kun je je talent ontwikkelen. Wil jij muziek maken middels een instrument of je vocale kunsten? Of heb je behoefte aan begeleiding hierin? Wil jij dansen, acteren, of een voorstelling maken?Kom langs en laat je begeleiden in jouw discipline. Programmering: 19.00 - 20.30 uur Zangles: 20.00 - 22.00 uur. Overige studio's beschikbaar voor muziek, dans, zang, theater en comedy. Meld je bij binnenkomst aan bij de receptie. Entree 3 euro.

Nationale Voorleesdagen: Wolkje (2+)

Feijenoord - De voorstelling 'Wolkje' is gemaakt voor de Nationale Voorleesdagen 2020 en is geïnspireerd op het prentenboek van het jaar 'Moppereend' van Joyce Dunbar en Petr Horacek. Waar gaat de voorstelling over? Wolkje wil weten hoe je een donderwolk wordt en gaat op zoek naar iemand die moppert. Maar dat is nog niet zo makkelijk... Wolkje wil weten hoe je een donderwolk kan worden. Mama wolk zegt dat je dan iemands mopperwolkje moet worden. Hoe meer gemopper, hoe groter je wordt. Dus gaat Wolkje op zoek naar iemand die moppert. Maar niemand wil mopperen; Waf niet, Knor niet en Jonas al helemaal niet. Of toch misschien een beetje? De toegang is gratis voor leden en kost 2,50 euro voor niet-leden. Aanmelden kan via de balie van de bibliotheek of op www.bibliotheek.rotterdam.nl
Verzamelgebouw 't Klooster, Afrikaanderplein 7, woensdag 29 januari, 14.00 t/m 15.00 uur

Digitale Werkplaats Lombardijen

IJsselmonde - Speeltuin Pascal organiseert in samenwerking met computervereniging HCC en Learn-it van het Zadkine College een Digitale Helpdesk. U kunt terecht met vragen en problemen bij het gebruik van uw smartphone en tablet. Is de back-up goed ingesteld? Is de beveiliging goed geregeld? Hoe stel je In geval van nood in? En alle verdere vragen over uw mobiele apparaten. Dinsdag 28 januari 13.30 t/m 16.00 uur

Expositie deelnemers kunstclub

Feijenoord - Bekijk de mooie werken van de deelnemers uit de kunstclub van Sharon Husicic. Op 28 januari gaat de expositie van de deelnemers van de kunstclub open voor bezichtiging in Feijenoord. De deelnemers hebben de afgelopen periode iedere maandag hard gewerkt om deze werken te realiseren. Kunstenares Sharon Husicic heeft ze hierin begeleid. De inloop is vanaf 18.00 uur en natuurlijk zijn er hapjes en drankjes om de expositie feestelijk te openen. De expositie is tot eind februari te bezichtigen. Aanmelden: niet nodig Toegang: gratis. Dinsdag 28 januari, 18.00 uur, bibliotheek Feijenoord, Sandelingplein 16b

Ook in de krant? Ga naar www.dehavenloods.nl en deel via de Schrijf Mee-button een bericht (met foto). Of mail naar redactie.hl@dpgmedia.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden