Foto:
Columns

'Theater over leven in een AZC helpt bij integratie'

Rotterdam - Onze columnist Rachid Benhammou werkt mee aan een theatervoorstelling over leven in een AZC. Waarbij kunst en cultuur gebruikt worden als middel bij integratie van nieuwkomers: 'En daar kan geen enkel quotum of politiek proefballonnetje tegenop.'

'We gingen een theatervoorstelling maken. Een voorstelling over de AZC's waar we zo veel over horen maar waarvan we zo weinig te zien krijgen.
Rodaan al Galidi schreef over de negen jaar die hij in een AZC zat het boek 'Hoe ik talent voor het leven kreeg'. Een indringend en humoristisch verhaal over Semmier Kariem, die asiel aanvraagt in Nederland. Semmier droomt van een nieuw leven, maar het AZC wordt voor hem een bijna magisch dorp waar hij eindeloos wacht.
De Rotterdamse theaterorganisatie WAT WE DOEN, maakte hier een voorstelling van, waarbij naast de professionele cast, ook 175 statushouders op het toneel staan en dit bijzondere verhaal van Al Galidi én hun verhaal vertellen. Het meereizend verdiepingsprogramma 'De Expeditie' brengt mensen uit het AZC, statushouders, ondernemers, theaterliefhebbers, vrijwilligers en andere geïnteresseerden samen om in gesprek te gaan over de vraag: hoe vangen we mensen op een menselijke manier op? En wat is 'menselijk'?
Kunst en cultuur als middel gebruiken bij integratie van nieuwkomers. Zodat ze zo snel mogelijk meedoen in de samenleving. Statushouders en bewoners van AZC's onderdeel maken van de maatschappij en hun participatie in de nieuwe samenleving waarin ze terecht zijn gekomen vergroten. Niet alleen door hen te laten deelnemen aan de voorstelling, maar ook door ze in contact te brengen met sociale netwerken en werkgevers. En door ze zelf in dienst te nemen. Zo zijn statushouders al in verschillende functies binnen het project aan de slag gegaan.
Het theaterproject creëert waardevolle, bijzondere en soms onverwachte ontmoetingen. Om de afstand te verkleinen. Om aan de slag te kunnen. Want een gezond asielbeleid houdt niet op bij het verstrekken van een verblijfsvergunning.
Op 28, 29 februari en 1 maart komen in Theater Zuidplein werelden bij elkaar. En daar kan geen enkel quotum of politiek proefballonnetje tegenop.

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden