Oud-politieman Hamit Karakus werd van gastarbeider als wethouder en loco-burgemeester een gastheer van de stad Rotterdam. Nu is hij directeur van Platform31.
Oud-politieman Hamit Karakus werd van gastarbeider als wethouder en loco-burgemeester een gastheer van de stad Rotterdam. Nu is hij directeur van Platform31. (Foto: coll. Joop van der Hor)

Boek over Hamit Karakus: 'Altijd jezelf blijven ontwikkelen'

Rotterdam - Zijn vader was herder van een schaapskudde in de bergen in de Turkse provincie Anatolia en verliet huis en haard om in Nederland de kost te verdienen voor zijn gezin als arbeider in een verffabriek in het Overijsselse Steenwijk. Na de gezinshereniging kwam ook de jonge Hamit Karakus daar werken met zijn diploma van het Lager Beroeps Onderwijs. Daarna volgde de opleiding tot politieman en streek Hamit neer in het multiculturele Rotterdam. De rest is geschiedenis.

door Joop van der Hor

Toen auteur en vriend Dick Gebuys twee jaar geleden tegen hem zei; 'je moet een boek schrijven' vroeg Hamit zich hardop af; 'Wie is er nou geïnteresseerd in mijn verleden?' De bestellingen voor het boek 'Jezelf blijven ontwikkelen' stromen met tientallen binnen, dus die vraag is beantwoord. Maar er blijven talloze vragen over.

"Ik zal niet zeggen dat ik het echt heel moeilijk heb gehad maar dat komt wellicht ook omdat ik mij snel aan een situatie kan aanpassen. In Steenwijk waren wij zowat het allereerste gastarbeidersgezin. In die nieuwe omgeving trok ik veel bekijks. De kinderen in de buurt hielden afstand. Die moesten aan me wennen, maar ze waren wel heel erg in me geïnteresseerd. We spraken een andere taal, waren andere mensen."

"Toch werd ik vrij snel opgenomen en ging met kinderen uit de buurt spelen. Ze vonden mij wel interessant. Bij ieder kind moest ik ook mee naar de ouders toe. Ik begreep niet goed waarom, maar deed het maar. Ik vond wel dat die kinderen veel speelgoed hadden. Zo kreeg ik ook altijd wel wat van dat speelgoed mee, dat ik dan de volgende dag weer terugbracht."

"Ik was ook één van de eerste Turken bij de politie, maar daar ging het er anders aan toe. Ze probeerden me uit en keken hoe ver ze met mij konden gaan. Ik bleef lange tijd 'de Turk' in de ploeg en ook nog eens één van de niet altijd met veel liefde ontvangen eerste groep van leerlingen van de herziene primaire opleiding. Oud was fout en nieuw was in. Door de nieuwe opleiding waren de 'broekies' sociaal bewogener. De oude garde moest weinig van hen hebben en al zeker niet van een nieuwe Turk, wat in het begin conflicten opriep. Maar wij, de nieuwe agenten, pasten ons eerder aan dat oude systeem aan dan omgekeerd. Een Turk op straat was en bleef een messentrekker, een probleemveroorzaker en anno 2019 ook nog een trouwstoettoeteraar. De druk op mijn schouders was enorm, evenals voor de andere collega's van allochtone afkomt. Ik mocht niet mislukken. Eigenlijk zit dat achter mijn hele levensverhaal. Mislukte ik, dan had ik het voor heel veel Turken na mij verpest, dan hadden al die doemdenkers gelijk gekregen."

"Bepaalde politieke partijen en media beweren dat vooral Turkse jongeren slecht geïntegreerd zijn. Ik ben het daar niet mee eens. Er wordt gegeneraliseerd. Men heeft het over 'groepen Turken' terwijl het om individuen zou moeten gaan. Door een individu in de groep te plaatsen, schaad je het individu die z'n eigen koers heeft uitgestippeld en is geïntegreerd maar wel blijft worden gezien als 'een van die Turken.'

Waar het verkeerd is gegaan bij de Turken en Marokkanen, gaat het ook verkeerd bij de Polen en Bulgaren. Men heeft te lang gedacht 'ze gaan wel terug' maar een deel van hen zal blijven. Daar moet je je op voorbereiden."

HAMIT KARAKUS: 1965 Kirsehir, zoon van Turks migranten echtpaar. Na LBO arbeider in tapijtfabriek in Steenwijk. 1987: Politieschool Lochem, agent in Rotterdam, brigadier in Schiedam. Carrière in vastgoedsector, PvdA wethouder en loco-burgemeester Rotterdam van 2006 - 2014. Grootste succes: bouw Markthal. Heden: CEO, actief bij ontwikkeling Feyenoord City.

Deze week verschijnt de biografie 'Jezelf blijven ontwikkelen' van auteur Dick Gebuys over het leven, het geluk en de tegenslagen van oud-wethouder Hamit Karakus. Uitgeverij Leon van Dorp te Heerlen. Verkrijgbaar o.a. bij boekhandel Snoek, Meent 126 Rotterdam.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden