Foto:

Unieke havenwerken van vroege stadstekenaar

Rotterdam - Rotterdam in wederopbouw; nog niet de bruisende stad van nu maar kaal en leeg. Toen kunstenaars geen groot aanzien hadden en eerder werden beschouwd als uitvreters die in café Pardoel tegen elkaar aanschurken, honderduit praatten over hun eigen ellende en ondertussen elkaars vriendinnen versierden. In deze grauwe havenstad waar rookpluimen en roetwolken tot de vaste inventaris behoorden, werkte kunstenaar Ed van Zanden (1903-1997) aan een bijzonder oeuvre. Met zwarte lijnen en donkere silhouetten schiep hij een nieuw soort Rotterdam. Een Rotterdam waar de rauwe romantiek van de haven een glansrijke hoofdrol kreeg.

Met de vaste hand en de precisie van een Zwitserse uurwerkmaker en met potlood, pen, krijt en inkt als zijn chirurgisch gereedschap legde hij stukje voor stukje zijn omgeving vast. Met zwarte lijnen en donkere silhouetten schiep hij een nieuw soort Rotterdam. Een Rotterdam waar de rauwe romantiek van de haven een glansrijke hoofdrol kreeg. "Hij werkte veelal in zwart-wit,'' vertelt zijn dochter Els Kruis. "Maar als je naar zijn tekeningen kijkt, zie je een en al kleur.'' 

Overzichtstentoonstelling
De mooiste havenwerken van kunstenaar Ed van Zanden zijn van 10 februari tot en met 12 april te zien in Hotel Pincoffs, die samen met Kunstuitleen Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam en de familie een overzichtstentoonstelling organiseert. Van deze in 1997 overleden Rotterdamse kunstenaar worden ruim 40 werken over de Rotterdamse haven tentoongesteld in verschillende ruimtes van het hotel.

Deze tentoonstelling komt tot stand doordat enkele liefhebbers van het werk van Ed van Zanden vonden dat meer mensen hiervan zouden moeten kunnen genieten. Veel van het werk lag opgeslagen in een grote houten kist in het ouderlijk huis en in het Rotterdamse Stadsarchief. Niet of nauwelijks zichtbaar voor de liefhebbers van deze vroegere Rotterdamse 'stadstekenaar'. Met behulp van de familie Kruis komt er nu een einde aan deze periode van 'eenzame opsluiting'. De werken zijn ingelijst en opgehangen en voor het publiek toegankelijk. Entree voor de tentoonstelling is gratis.

Tentoonstelling Tomeloze Ambitie – 40 haventekeningen van Eduard van Zanden
Van 10 februari tot en met 12 april in Suite Hotel Pincoffs, Stieltjesstraat 34, Kop van Zuid-Entrepot, Rotterdam. De entree voor deze tentoonstelling is gratis. Sponsors tentoonstelling: Den Hartogh, Havenbedrijf Rotterdam, Kieldrecht Holding. Feestelijke opening op 9 februari. Inloop: 15.00 uur. Einde: 17.30 uur

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden