Rob Vente's laatste boek was Moord op het Stadhuis.
Rob Vente's laatste boek was Moord op het Stadhuis.

Rob Vente overleden: 'Mijn laatste hoofdstuk is geschreven, punt uit'

Rotterdam - Schrijver en sportjournalist Rob Vente is overleden. Dat werd gisteren bekend gemaakt na zijn uitvaart, die in besloten kring plaatsvond in Dordrecht. Vente werd 80 jaar, hij overleed op woensdag 8 januari. Hij woonde in Papendrecht, maar schreef nog steeds vooral over Rotterdam. 

Rob Vente was jarenlang sportjournalist voor het Rotterdams Nieuwsblad en volgde in die hoedanigheid onder meer Feyenoord en het Nederlands elftal op de voet. Hij was de zoon van Leen Vente en de oom van voetballer Dylan Vente. Leen Vente was de eerste speler die in de Kuip scoorde. 

Afgelopen jaren was Vente vooral erg actief met het in hoog tempo (er verscheen er minstens eentje per jaar) schrijven van detectives die zich allemaal in Rotterdam én vaak rond Feyenoord afspeelde. De boeken hadden titels als Moordfeest (dat zich afspeelde tijdens het laatste kampioenschap van Feyenoord), Kuipkiller (over een moord op Varkenoord) en Moord in de Koopgoot (over een moord in het centrum van de stad). Hoofdrolspeler van de boeken was steevast rechercheur Fred Groen die in de boeken vaak bestaande figuren als burgemeester Aboutaleb of Robin van Persie ontmoette.

Vente's laatste boek was Moord op het Stadhuis, het verscheen afgelopen november toen Vente al flink met zijn gezondheid tobde: "Zoals ik nu op rolletjes door het leven ga, hoop ik dat dit boek, dat overigens al goed is ontvangen, ook op rolletjes gaat lopen", grapte hij toen in De Havenloods. "Aan mijn actieve uitgever Jan Dijkgraaf had ik beloofd dat hij eind oktober het manuscript binnen zou hebben. Maar die tia's leken de boel in de war te gaan gooien. Dankzij mijn vrouw Jane, die een zwak lopend patiënt naar zijn computer begeleidde en tikfouten uit de tekst haalde – mijn linkerhand functioneerde amper meer – is het toch helemaal goed gekomen. De aanhouder wint, hè! De uitgever is zelfs razend enthousiast."

Jane Vente plaatste gisteren dit bericht op Facebook om het overlijden van haar man bekend te maken:

'Mijn laatste hoofdstuk is geschreven, punt uit

Rob Vente
Sportjournalist, schrijver, levensgenieter
jong van hart en geest
Na een prachtig en productief leven is op woensdag 8 januari 2020 overleden,
mijn creatieve, humoristische en innemende man.

Jane Vente

Het afscheid heeft in besloten kring plaatsgevonden.'

Meer berichten