Gratis boom voor iedereen uit Rotterdam-Noord!

Rotterdam - Initiatief Cool Down City organiseert voor de eerste keer een 'Free Trees' event. Dit is een evenement waarbij bewoners van Rotterdam-Noord een gratis boom kunnen ophalen, en boom zaailingen kunnen brengen. Bezoekers krijgen ook meteen tips over hoe je deze bomen het beste kunt verzorgen en onderhouden. 

Het Free Trees event is een geheel nieuw concept, en bedacht om het boombewustzijn te vergroten. Oprichtster Charlotte van der Heiden bezocht twee jaar geleden de Amazone in Peru. Toen is gebleken dat door de opwarming van de aarde de belangrijkste eiwitbron van de Peruvianen, hun riviervis afsterft. Het water van de Manú rivier is drie graden te warm, waardoor de vissen zich niet voldoende kunnen voortplanten. Het gevolg is dat de bewoners het woud leeg halen om te kunnen overleven, maar tegelijkertijd lijdt het welzijn van het tropische regenwoud hier onder.

"In het vliegtuig naar huis herinnerde ik mij hoe de hele aarde in de lente afkoelt door de opbloeiende bomen en planten. Zo kwam ik tot een zeer eenvoudig plan om verandering te brengen in het steeds warmer wordende Rotterdam. Dit wordt ook wel het 'urban heat island effect' genoemd. En wel met eenvoudige middelen met de grootste impact; bomen en Rotterdammers'', aldus Charlotte. 

Om de grootste impact te kunnen maken met de aanplant van jonge bomen is Cool Down City een partnerschap aangaan met GroenWeb Noord. Dit is een netwerk van groene en sociale wijkinitiatieven in Rotterdam-Noord. Met jarenlange ervaring vergroenen ze de stad. Dit doen ze samen met een groep vrijwilligers door een helpende hand te bieden in wijktuinen, geveltuinen en/of andere groeninitiatieven.

Om de keuze voor de meest verkoelende boom te maken gebruikt Cool Down City de kennis van de Urban Forestry onderzoeksgroep van TU Delft. Deze onderzoeksgroep verdiept zich de komende 3 jaar in de effectiviteit van (stedelijke) bomen op soortniveau. Omdat steden over het algemeen warmer zijn dan landelijke gebieden er omheen, kunnen stadbewoners tijdens warme perioden in de zomer gezondheidsproblemen oplopen als gevolg van de warmte. Met dit onderzoek kunnen de best koelende bomen in Rotterdam geplaatst worden voor een maximaal effect.

Cool Down City wil Rotterdammers aanmoedigen om zelf met behulp van bomen hun stad te verkoelen. En om met deze ambitie het bomenaantal in Rotterdam te verdrievoudigen. 

Het Free Trees event vindt plaats bij Stadskwekerij De Kas in Rotterdam-Noord op vrijdag 24 januari van 16:00 tot 19:00 uur.
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden