Ingrid Boltjes en Hendrina Geerken starten binnenkort met hun project Onderzoekend Tuinieren.
Ingrid Boltjes en Hendrina Geerken starten binnenkort met hun project Onderzoekend Tuinieren. (Foto: )

Ingrid Boltjes en Hendrina Geerken starten schooltuinen op vijf basisscholen

Rotterdam - Het project Onderzoekend Tuinieren van Ingrid Boltjes en Hendrina Geerken is één van de 35 initiatieven die een startbudget krijgen van CityLab010. Hiermee komt er een schooltuin bij school en zullen kinderen vanaf groep 1 tot en met groep 8 leren hoe alles groeit en bloeit én wat gezonde voeding is. Uit 300 inzendingen werden 35 gekozen.

door Mark Boninsegna

De reacties zijn overweldigend", zegt Hendrina. "We moeten nu even goed naar alles kijken en gaan plannen. In maart willen we namelijk al van start en dat is het al snel."

Hendrina en Ingrid kwamen niet zo maar op het idee van Onderzoekend Tuinieren. "Ingrid is vakdocent op basisschool De Fontein in het Oude Noorden en daar geeft ze natuur- en techniekles. Voor de gemeente Den Haag heeft zij ook een schooltuinier-lesprogramma geschreven voor de dienst Milieueducatie. Ingrid werkte 4 dagen per week als vakdocent en ik heb toen een database voor al haar lesmateriaal aangemaakt."

Al snel besloten de twee dames dat het lesmateriaal zo leuk was dat er meer mee gedaan moest worden. "We hebben toen bedacht een lesprogramma te ontwikkelen voor leerkrachten zelf zodat zij natuur- en techniekles kunnen geven aan hun leerlingen in hun schooltuin." Volgens Hendrina is dat wat vandaag de dag op school gemist wordt. "Er zijn wel wat lessen over natuur en techniek, maar die zijn helaas voornamelijk theoretisch."

Er moet dus wat veranderen. Hendrina: "Als je op de schooltuin les krijgt en zelf groente gaat verbouwen, dan kom je erachter dat het ook ontzettend leuk en lekker is om de groenten vervolgens op te eten." En daar slaat het project twee vliegen in één klap. "Kinderen eten gewoon meer groente en fruit als ze het zelf hebben verbouwd én het is gezond voedsel."

Over vliegen gesproken: "De kinderen leren ook wat goede en slechte insecten zijn en wat die met de groenten en het fruit doen. Ook leren ze wat onkruid doet, maken van het weggehaalde onkruid weer compost, en gebruiken dat later weer als verrijking voor de grond. De kinderen leren over de levenskringloop."

Naast gezond en lekker eten leren kweken, krijgen de kinderen ook iets van klimaatproblematiek mee. "Door middel van de planten in de schooltuin leren de kinderen op een leuke manier wat bijvoorbeeld droogte en veel en langdurige regenval met de gewassen doet."

Hendrina kan niet wachten om te beginnen. "Onderzoekend Tuinieren zal op vijf basisscholen in Rotterdam van start gaan. Daar bekijken we nu waar de schooltuin wordt aangelegd. Het liefst halen we gewoon tegels eruit, maar als er aan de overkant van de straat een verwaarloosd stuk grond van de gemeente ligt en de kinderen kunnen er veilig komen, dan gaan we er een hek om zetten, zodat de kinderen op een leuke manier van de natuur kunnen genieten. Misschien dat ze hierdoor buitenspelen ook een stuk leuker gaan vinden."

Meer berichten