Helen Mekkes bij Cafe Melief Bender aan de Oude Binnenweg. (Foto: Annemarie van der Ploeg)
Helen Mekkes bij Cafe Melief Bender aan de Oude Binnenweg. (Foto: Annemarie van der Ploeg) (Foto: Annemarie van der Ploeg)

Voor Helen Mekkes gaat er niks boven de Oude Binnenweg

Rotterdam - Helen Mekkes, een geboren Rotterdamse, stond op haar zestiende al achter de bar en heeft jarenlang in de horeca gewerkt. Ze werkte in het centrum van Rotterdam in de oude Kunstenaarssociëteit en bij Café Melief Bender. Ze heeft heel veel in het buitenland gezeten, maar als ze voor vakantie terug was, gooide ze haar koffer neer en vertrok ze naar de Oude Binnenweg. Daar kon je kroegenlopen. En ook nu gaat er voor Helen, die inmiddels 71 jaar oud is, niks boven de Oude Binnenweg.

door Annemarie van der Ploeg

"Ik heb gewerkt in de Boomgaardhof. Daar had je een oude dansschool, dat was eigenlijk de oude Kunstenaarssociëteit. Daar heb ik wel een paar jaar gezeten totdat we daar weg moesten, omdat er plaats gemaakt moest worden voor de metro. Die oude dansschool was inmiddels wel een beetje vervuild, maar het was een van de leukste tijden die ik heb gehad in mijn horecaleven. Ik heb ook een klein jaar bij Melief Bender op de Oude Binnenweg gewerkt. Daar kwamen veel jongens, die op vrijdag na schooltijd een biertje kwamen drinken. Dan was het vol hoor! Zo lang ik Melief ken, heb ik nog nooit een stille tijd meegemaakt. Eigenaar Willem Langstraat was een echte horecaman, en was echt heel goed. Een van de beste die ik ken", vertelt Mekkes.

Andere tijd

"De meeste van toen zijn dood, maar ik ken nu weer een hoop mensen. Ik ben nu 71 en toen was ik net 20. Dat was een hele andere tijd. Ik was de eerste vrouw die van Klaas bij Café Timmer aan de bar mocht staan. De vrouwen moesten daar aan een tafeltje gaan zitten. Dan heb ik het over begin jaren 70, dus helemaal niet zo lang geleden. Klaas zei tegen me: "Als er eentje vervelend tegen je doet, zeg je het me. Ze zeggen dat ik een mooie meid was, dus laten we dat maar hopen", lacht Mekkes.

Horeca

In de Boomgaardhof kookte Mekkes wel eens voor de vrijgezelle mannen. "Dat waren allemaal bekenden. Dan kwamen ze en vroeg ik: Wat willen jullie eten? Nou dan wilden ze spinazie hebben en dat kookte ik, want je had daar een hele grote keuken. Ik had paardenvlees voor de saté, dat was lekker mals. Het was altijd lachen in de horeca, maar je moet erbij zijn geweest. Navertellen is niet leuk. Ik weet nog precies hoe we op elkaar reageerden. Ik heb ook behoorlijk veel humor dus er was een wisselwerking."

"Ik woon al bijna 30 jaar in de stad, maar op de Oude Binnenweg is mijn leven. Ik zat veel in het buitenland, maar als ik hier 'op vakantie' was, ging ik gelijk naar de Oude Binnenweg. Vroeger was het een betaalbare buurt, maar momenteel kost het me boven 1300 euro. Qua wonen in de stad en de mensen, is het super. Ik groet de mensen. Dat is toch het meest normale wat je kan doen? Ze lopen tegenwoordig vaak met die rotdingen (telefoons) en botsen zonder sorry te zeggen tegen je op. Maar, het is een andere tijd, daar kan je niet omheen", besluit Mekkes.

Meer berichten