'In Rotterdam kun je uitstekend schrijver zijn, zonder ooit een schrijver ontmoet te hebben. Het is meer een stad voor schrijvers dan een schrijversstad.'(Foto: Caro Linares)
'In Rotterdam kun je uitstekend schrijver zijn, zonder ooit een schrijver ontmoet te hebben. Het is meer een stad voor schrijvers dan een schrijversstad.'(Foto: Caro Linares) (Foto: Carolina Linares)
Rotterdammer van de Week

Rotterdammer van de Week Jeroen Naaktgeboren over Rotterdam en hoogbegaafde kinderen

Rotterdam - Met zijn poetryrockgroep 'De WoordDansers' gaf hij honderden optredens en werd hij in 2007 de eerste officiële stadsdichter van Rotterdam. Jeroen Naaktgeboren is dichter, performer en presentator.

Verder is hij werkzaam voor PPO Rotterdam, het samenwerkingsverband van alle besturen voor basisonderwijs, waar allerlei experts inzitten op het gebied van leren en gedrag en die leerkrachten en scholen helpen.
En deze week is Jeroen Naaktgeboren onze Rotterdammer van de Week!

door Rachid Benhammou

Je bent werkzaam in het onderwijs?

"Mijn specialisme is begaafdheid onder leerlingen en, samen met ouders, ondersteun ik scholen om (hoog)begaafde kinderen binnenboord te houden. Daarnaast sta ik ook nog wel eens voor de klas."

Hebben we in Rotterdam veel hoogbegaafde kinderen?

"Ja, ik denk het wel. Het probleem is dat we het niet zo makkelijk en snel kunnen signaleren. Was dat wel het geval, dan kom je erachter dat we een hoop begaafde leerlingen hebben in onze stad."

Je andere passie is schrijven. Wanneer is dat ontstaan?

"Ik begon op de middelbare school met schrijven en poëzie en werd getroffen door taal. Eigenlijk begon het al vanaf het moment dat ik kon schrijven. Ik schreef dan een woord op, keek ernaar en genoot ervan. Om het vervolgens nog een keer op te schrijven. Al vrij jong merkte ik dat ik het fijn vond om op te staan en die woorden ook hardop voor te dragen. Bijvoorbeeld wanneer bandjes van vriendjes in het buurthuis optraden. Dan sloot ik aan met een gedicht."

Hoe noem je jezelf? Dichter, schrijver of performer?

"Toch wel dichter. Poëzie is een zoektocht naar hoe je met woorden treffend kunt communiceren wat je ziet en voelt. Dat is wat een dichter doet. Die drang heb ik altijd gehad. Maar wat ik uiteindelijk altijd heb gedaan, is die poëzie hardop brengen. Toen PoetrySlam in opkomst kwam, rolde ik de wereld van het performen in."

Is Rotterdam een schrijversstad?

"Misschien niet zoals andere steden, waar schrijven in de klassieke zin bedreven wordt en men met literatuur bezig is. Daar propageren ze navelstaren en het schrijven om het schrijven. In Rotterdam kun je uitstekend schrijver zijn, zonder ooit een schrijver ontmoet te hebben. Het is meer een stad voor schrijvers dan een schrijversstad. Genoeg om over te schrijven. Rotterdam heeft rauwranden én rouwranden, waar veel mensen hun leven op orde zouden willen hebben en niet elke dag blij worden van wat ze doen."

Over rouwen gesproken, was Deelder een grote held voor je?

"Ja, absoluut. Ik vind dat Rotterdam heel waardig afscheid heeft genomen en een groot fenomeen waardig heeft herdacht. Maar echt afscheid nemen we niet. Jules is nog steeds hier en nu. Datgene wat hij heeft neergezet door zichzelf te zijn als dichter, inspireert zoveel mensen."

Wat betekent Rotterdam voor jou?

"Zoals een haven. Enerzijds een overslagpunt, waar dingen worden gebracht en mensen komen en gaan. Maar een haven is ook de mooiste plek om een huis te bouwen omdat je er kunt uitzien, over de horizon, naar de rest van de wereld."

Kun je een gedicht over Rotterdam schrijven voor onze lezers?

"Tuurlijk, komt ie:
Waar onze stad een haven is,
waar je soms ver altijd mag blijven
Waar wij aan een kade mogen overslaan,
wat geen touw nog vast kan knopen'."

Persoonlijk

Jeroen Naaktgeboren, 42 jaar
Geboren: Rotterdam
Woont met zijn vrouw en twee kinderen in Overschie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden