Net na de feestdagen is het extra druk bij Charlotte en Rubia in de soa-poli


Charlotte en Rubia werken als sociaal verpleegkundige bij het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Rotterdam-Rijnmond.
Charlotte en Rubia werken als sociaal verpleegkundige bij het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Rotterdam-Rijnmond. (Foto: )
Rotterdammer van de Week

Net na de feestdagen is het extra druk bij Charlotte en Rubia in de soa-poli

Rotterdam - Zo na de feestdagen is het – net als in september, na alle vakanties en festivals – extra druk bij het Centrum Seksuele Gezondheid van GGD Rotterdam-Rijnmond. Rubia Langeler (28) en Charlotte Lantinga (24) werken er als sociaal verpleegkundige.

Samen runnen ze sinds maart 2019 het Instagramaccount rubyxcharlie, waarmee ze jongeren op een toegankelijke, interactieve manier seksuele voorlichting geven. Daarom starten we 2020 met deze twee Rotterdammers van de Week!

door Britte Kramer

Hoe zijn jullie in dit vak gerold?

Rubia: "Ik vind het onderwerp seks gewoon heel leuk. Het is breed en blijft me altijd boeien. Vroeger was ik ook altijd een soort vraagbaak voor vrienden. Toen ik hier stage ging lopen dacht ik: dit is het." Charlotte: "Zo herkenbaar, haha. Ik zei vroeger al: het lijkt me echt leuk om bij de soa-poli te werken. Ik heb wel eens het idee dat mensen denken: leuk, beetje testen uitdelen en over seks praten. Maar je kan hier met alle vragen over seksualiteit terecht. Mensen weten vaak niet eens wat er allemaal onder valt. Seksuele ontwikkeling begint al voor de geboorte en zit ook in de opvoeding en ervaringen die je hebt. Je blijft jezelf ontwikkelen en je smaak kan – net als met eten en drinken – veranderen."

Waarom Ruby x Charlie?

Charlotte: "Er zit zoveel schaamte op seksualiteit tegenwoordig, en onzekerheid. We willen duidelijk maken dat niet alles eruit ziet zoals op een pornowebsite. We willen goede voorlichting geven, en interactie hebben met onze volgers. We werken met thema's van de dag, zoals sexting en lichaamshaar. Hele normale thema's waar iedereen over nadenkt. Zo'n foldertje is niet echt meer van deze tijd, dus we dachten: als we meer jongeren willen bereiken moeten we op Instagram zijn." Rubia: "En we kozen voor de naam 'Ruby x Charlie' omdat we niet direct zichtbaar wilden maken dat het over seks gaat, mochten je ouders of vrienden checken wie je allemaal volgt."

Veelvoorkomende misverstanden?

Rubia: "Veel mensen denken dat ze een soa van een toiletbril of handdoek kunnen krijgen. Dat moet je dan even uitleggen." Charlotte: "Of iemand die tien sekspartners heeft gehad en zegt 'Ik weet zeker dat het van diegene komt'. Dat kun je vaak niet zeker weten." Rubia: "Mensen denken vaak dat hun partner geen soa heeft. Omdat diegene zegt dat hij of zij getest is – wat niet altijd klopt – maar ook alleen al omdat iemand lekker ruikt, knap is, hoogopgeleid of schoon is. 'Ze komt heel slim over en heeft een goeie baan', hoor je heel vaak." Charlotte: "We horen ook wel eens: 'Dat is echt een slet, ik ga haar echt niks laten weten'. Als iemand zulke nare woorden gebruikt probeer ik er wel wat van te zeggen. We hebben het hier niet over sletten en hoeren. We vragen vooral door: waarom denk je dat het van haar komt en niet van iemand anders? Je hebt samen onveilige seks gehad en bent allebei verantwoordelijk. We proberen altijd een soort reflectie te geven." Rubia: "'Waarom was ze op dat moment wel goed om seks mee te hebben, en heb je nu dat negatieve beeld? Het kan ook dat jij het aan haar hebt gegeven.' Die dubbele moraal komen we vaak tegen."

Wat valt jullie op?

Rubia: "Ik zie dat het allemaal steeds makkelijker gaat: dat iemand in een club een jongen ziet 'die geld heeft' en daarmee naar huis gaat. Jongeren hebben sneller seks voor middelen. Niet voor geld, maar voor een tas of een avondje uit. Je moet in dit werk heel openminded zijn en eventuele vooroordelen aan de kant schuiven. Ik sta sowieso nergens meer van te kijken, heb de raarste fetisjen gehoord." Charlotte: "Alles wat je niet kan bedenken bestaat."

Erectie

Rubia: "Hulpverleners moeten niet bang zijn om seksualiteit en anticonceptie te bespreken. Zo had ik ooit een man op spreekuur die kanker had gehad, maar nooit iets gehoord had over de invloed die bestraling of chemo kan hebben. Uit schaamte had hij jaren niet gepraat over het feit dat hij geen erectie meer kon krijgen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden