Foto: Britte Kramer
Columns

'December, ik heb er een zwak voor. Altijd al gehad ook'

Rotterdam - Dit is de column van Wouter Vocke in De Havenloods van deze week. Wouter vertelt over zijn liefde voor de feestdagen, zéker als hij die dagen in Engeland kan vieren!

'December, ik heb er een zwak voor. Altijd al gehad ook. Love it or hate it, die feestdagen – maar ik houd er écht van! Sinterklaas is best leuk hoor, maar voor mij is het altijd een aanloop naar het echte werk: Kerstmis. Ergens in november staat bij ons de boom in de woonkamer en staat de kerstmuziek al aan. Ik heb dan ook een enorme mazzel dat ik een schoonfamilie heb die in Engeland woont, ik schrijf deze column nu vanaf de andere kant van de Noordzee. En dáár weten ze pas hoe je kerst viert!

Geen huis zonder kerstkrans aan de deur, mooie versieringen in de etalages en lampjes overal. Af en toe zelfs iets over the top als je het mij vraagt, ik ben en blijf toch ook nog steeds een nuchtere Rotterdammer. Vreemden die je al ergens vanaf 20 december op straat vanuit het niets Merry Christmas wensen, bijvoorbeeld. Honden met kersttruitjes aan, auto's versierd met elfjes en kerstmannen, kassières in de supermarkt met geweien op hun hoofd… Ze zijn er dol op, die Britten. De foute kersttrui heet hier dan ook gewoon 'kersttrui'. En is het bij ons een lollig iets, in Engeland is het een serieuze zaak! De traditie om met kerst een (liefst door je oma gebreide) kriebeltrui aan te trekken komt hier vandaan. Truttig, traditioneel en met een knipoog, de kersttrui is eigenlijk heel het Verenigd Koninkrijk in een notendop.

Tussen kerst en oud en nieuw wordt er vooral veel voetbal gekeken (wensen vreemden op straat je alvast Happy New Year) en gaat al het eten en drinken door. Zo heb je eigenlijk geen idee meer welke dag het nou precies is. Heerlijk. En toen... Was het ineens zondagavond 5 januari. Ik liet de hond uit en dacht: wat is het donker! Wat bleek? Alle kerstverlichting was die dag alweer uit de winkelstraten gehaald. En de grote kerstboom midden op het marktplein? Die was ontdaan van alle lampjes en ballen en stond er maar donker bij. Bah! Ik ben er nog niet klaar voor. Ineens moeten we weer normaal doen, zijn de etalages maar saai en hoor je gewone muziek op de radio. Nog 327 nachtjes slapen en dan is het weer december!'

Wouter Vocke is journalist en contentmaker in Rotterdam

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden