Rotterdammer van de Week Patrick van der Jagt (Caveman010): 'Wat heb ik een fucking mooi leven'


'Aan Biergarten heb ik slechte herinneringen, maar daarboven woont een gezin waar ik bevriend mee ben. Als ik ‘s ochtends in die portiek zat stopten ze me altijd wat toe.' (Foto: Britte Kramer)
'Aan Biergarten heb ik slechte herinneringen, maar daarboven woont een gezin waar ik bevriend mee ben. Als ik ‘s ochtends in die portiek zat stopten ze me altijd wat toe.' (Foto: Britte Kramer) (Foto: Onbekend)
Rotterdammer van de Week

Rotterdammer van de Week Patrick van der Jagt (Caveman010): 'Wat heb ik een fucking mooi leven'

Rotterdam - Patrick van der Jagt (Caveman010) is onbetwist een van de meest inspirerende Rotterdammers van 2019. Zo'n beetje heel Nederland zag in het programma Het Rotterdam Project hoe de zwaar verslaafde, innemende dakloze – onder leiding van Beau van Erven Dorens en zijn team – een nieuw leven en een carrière als fotograaf opbouwde. Samen met Patrick blikken we terug en kijken we vooruit. Patrick van der Jagt is onze Rotterdammer van de Week!

door Britte Kramer

Hoe gaat het nu met je?

“Supergoed. Ik werk aan veel nieuwe opdrachten. Ik ben er supertrots op dat ik overal mag hangen met mijn werk. In de Foodhallen ga ik met Art Rotterdam Week iets doen, voor de Pauluskerk maakte ik #Hierslaapik, mijn expositie Rotterdam Rauw is nog te zien bij NRC en ik heb net een opening gehad in de Rabobank. Die sociale projecten vind ik heel leuk om te fotograferen.”

Wat maakt dat zo mooi?

“Mensen helpen doe ik op mijn manier, om die dakloosheid onder de aandacht te houden. Ik kan niet zeggen: ‘Kom bij me thuis slapen’, maar ik kan wel mensen wakker schudden. Ik kijk nu heel anders naar bepaalde problemen dan toen ik op straat leefde. Ik zie nu de misère waarin mensen blijven leven, dat ze geen uitweg meer zien. Dat vind ik verschrikkelijk en daarom is dat zo belangrijk voor mij.”

Jouw hoogtepunt van 2019?

“Mijn openbaring is de vrijheid van drugs, van geest, van niet meer hoeven. In januari zat ik nog in een kliniek. Nu heb ik een huis, ben ik aan het werk en sociaal gezien gaat het verschrikkelijk goed. Maar wat ik heel erg merk nu: ieder mens heeft problemen. Dat is het leven. Maar als mijn grootste probleem is dat dingen even niet gaan zoals ik het wil, of dat het effe niet lukt… Wat heb ik dan een fucking mooi leven."

Wat zijn ‘jouw’ plekken in Rotterdam?

“Boven Biergarten woont een gezin waar ik bevriend mee ben. Die gaven mij vroeger eten en geld. Ik vind het ook een hele mooie plek, met heel veel straatkunst. Ik vind de Oude Haven verschrikkelijk mooi, met Het Witte Huis, de Kop van Zuid, bij de Fenix Factory, en de Maashaven. Die Maassilo: zo typisch Rotterdams. Ik vind dat zo fucking mooi, net als de Rijnhaven. Ook de lucht die je ruikt, van de haven en de meelfabrieken…”

Is je contact met mede-Rotterdammers anders nu?

“Vroeger werd ik heel vaak met de nek aangekeken en nu is het Patrick voor en Patrick na. Dat is best moeilijk soms. Maar het is allemaal positief. ‘Zooo, respect!’, of ‘HELD!’ Ik ben er nog niet over uit wat mij een held maakt. Er zijn meer mensen die hetzelfde doen. Maar ik kom wel van heel ver en ik ben supertrots op mezelf."

Wat kunnen we doen om het de daklozen iets makkelijker te maken?

“Ik denk dat het begint bij jezelf. Mensen hebben altijd iets van: ik ben druk, ik heb geen zin. Het gaat allemaal over hebben, maar geven is ook wat. Bij de overheid gaat het vooral om scoren: we moeten iets in elkaar flansen om te laten zien dat we iets aan het doen zijn. Onze dakloze dieren worden nog beter behandeld. Terwijl iedereen weet wat-ie moet doen. Wees mens, geef die gast een hand. Die heeft hij nodig."

Wat heb jij met kerst?

“Als ik terugdenk aan kerst, herinner ik kou, ontevredenheid, iets willen en het niet hebben. Maar vooral: mezelf heel erg zielig vinden. Rond de feestdagen zijn mensen vrijgeviger. De kerstgedachte voor mij is dat het niet om cadeautjes gaat, maar om dat je tevreden bent en de mensen van wie je houdt ook.”

Persoonlijk

Patrick woont samen met zijn poes Poezenkind in de Provenierswijk. Je kunt hem volgen op Instagram: Caveman010. Heb je een (fotografie)opdracht voor hem? Mail hem dan: patrick.hrp18@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden