De 21e eeuw van Wim Pijbes: 'Er is alle reden om vrolijk te zijn'


Wim Pijbes op het kantoor van Droom en Daad. Het werk achter hem is in de toekomst te zien in het landverhuizersmuseum op Katendrecht. (Foto: Caro Linares)
Wim Pijbes op het kantoor van Droom en Daad. Het werk achter hem is in de toekomst te zien in het landverhuizersmuseum op Katendrecht. (Foto: Caro Linares) (Foto: Carolina Linares)

De 21e eeuw van Wim Pijbes: 'Er is alle reden om vrolijk te zijn'

Rotterdam - Jazeker, het gaat goed met Rotterdam. De stad zit op een golf die voorlopig nog wel in opwaartse richting zal blijven gaan. Wim Pijbes van stichting Droom en Daad kan er met groot enthousiasme over vertellen. Maar als je hem vraagt terug te kijken op Rotterdam in de eerste twintig jaar van deze eeuw, is hij minder positief. "Er blijft weinig hangen. En er is ook veel kapot gemaakt."

door Emile van de Velde

Vorig jaar waren we ook al eens op bezoek bij Pijbes. Hij vertelde toen uitgebreid over een nieuwe 'gouden eeuw' die Rotterdam te wachten staat. Als straks grote projecten als de Coolsingel, het voormalig postkantoor, het nieuwe stadion van Feyenoord ongeveer allemaal tegelijk klaar zijn. Als er meer mensen wonen in het centrum, de skyline is veranderd, de stad groener is geworden. Er komen prachtige tijden aan, nog mooier dan de toch al mooie periode waar we nu in zitten.

Nieuwe Maas

Vol enthousiasme beeldt Pijbes in het kantoor van Droom en Daad met grote stappen uit hoe groot de ruimtes in het nieuwe landverhuizersmuseum in de Feninxloods op Katendrecht zijn. En hij rent van de ene oude landkaart naar de andere om te laten zien hoe groen de kades aan de Nieuwe Maas eigenlijk zouden moeten zijn.

Maar we kwamen om terug te blikken op de eerste twintig jaar van de 21e eeuw. "Ik wil niet te veel mopperen, maar er beklijft niet veel, er is weinig blijven hangen." Na enig nadenken: "De eeuw begon toen Rotterdam in 2001 culturele hoofdstad van Europa was.'

Oh ja! Dat waren we bijna vergeten... We denken na hoe dat jaar ook alweer gevierd werd. Er komt maar weinig bovendrijven.

Vuurpijlen

Pijbes: "Inderdaad. Dat zegt iets over de betrekkelijkheid van dat soort manifestaties. Het zijn vuurpijlen. Net als bijvoorbeeld het Songfestival van komend jaar. Er is op zich niets op tegen, maar het levert structureel weinig op. Het is een illusie om te denken dat je met eenmalige vuurpijlen de stad eventjes op de kaart zet. Je heb markante krachten nodig, kwaliteit, om iets tot in alle vezels van de samenleving voor langere tijd te laten functioneren.'

En de lange termijn, dat is juist waar Pijbes met Droom en Daad wél voor probeert te zorgen. Bij veel projecten waar de stichting geld in steekt valt het zinnetje 'zo lang als nodig is'. "We hebben nu het Batavierenhuis (muzikantencentrum, in oktober geopend aan de Pieter de Hoochweg, red.) waar zo'n zestig muzikanten zich kunnen ontwikkelen. Dat is er over jaren nog, dat is geen pop-up of zo. Dat geldt ook voor De Wasserij in het Liskwartier op het gebied van mode."

NRC

Dit soort investeringen in cultuur zijn óók nodig vanwege de donkere periode halverwege afgelopen decennium. "Er is veel kapot gemaakt tijdens de economische crisis. Donner ging dicht, NRC verhuisde uit Rotterdam, grote concerten kwamen niet meer omdat zalen sloten. Die periode ligt nu al een tijdje achter ons, maar wat er toen is verdwenen op bijvoorbeeld het gebied van subsidie is nóóit hersteld. Terwijl alle kosten alleen maar hoger zijn geworden."

Maar die periode is voorbij. De roaring twenties komen er aan. "Er is een inhaalslag aan de gang. Het blijft allemaal broos, maar er is genoeg om ons op te verheugen. Er is alle reden om vrolijk te zijn."

Fenixloods

Eén van de absolute pronkstukken van Droom en Daad gaat het landverhuizersmuseum in de Fenixloods op Katendrecht worden. In januari beginnen de werkzaamheden. Het museum zal in het teken staan van de vele landverhuizers die vanuit Rotterdam naar Amerika vertrokken. Wanneer de deuren opengaan, wil Pijbes niet zeggen.

De impact van Droom en Daad wordt steeds meer zichtbaar in de stad. Allerlei projecten worden financieel ondersteund door de stichting van de familie Van der Vorm die door Wim Pijbes beheerd wordt. Hoe lang de lijst al is, kun je zien op stichtingdroomendaad.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden