Diergaarde Blijdorp

Knaloranje aapje tussen zwartgekleurde François-langoeren geboren

Rotterdam - Deze week zagen de verzorgers een prachtig knaloranje jong bij de zwartgekleurde François-langoeren, een ernstig bedreigde apensoort uit China. Het is geen foutje van de natuur: alle jongen worden geboren met deze opvallende oranje kleur en kleuren geleidelijk naar zwart. Dat is heel praktisch omdat familieleden bij gevaar hun jongen zo goed in de gaten kunnen houden.

De moeder van het jong is Nanpi. Zij was de eerste François-langoer die in een Europese dierentuin (Diergaarde Blijdorp) werd geboren: een Europese primeur (1997). Ze heeft al meerdere jongen grootgebracht. Langoeren zijn sociale dieren. Ook de twee volwassen dochters mogen af en toe eventjes moedertje spelen. Zo leren zij spelenderwijs om te gaan met een jong. De familie, die nu bestaat uit vijf leden, is te bewonderen naast de Chinese sfeertuin, die nu extra sfeervol is verlicht vanwege de komende kerstvakantie.

Diergaarde Blijdorp is de enige dierentuin waar deze bijzondere apensoort te zien is. Het aantal dieren in het wild slinkt snel. Des te belangrijker dat de soort in dierentuinen in stand wordt gehouden. Daarom is er een Europees fokprogramma dat gecoördineerd wordt door Belfast Zoo. De populatie in Europa groeit langzaam.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden