Artist impression: Urban Crossovers BV
Artist impression: Urban Crossovers BV

Drijvende straten en glazen torens in lagune Rijnhaven

Rotterdam - Geen jachthaven voor dure boten, maar een drijvende wijk met publieke functies. Na vele ideeën voor wat er met de Rijnhaven moet gebeuren, komen nu ook de bedrijven Urban Crossovers, Blueroom, Amvest en Stebru met een plan.

Geen miljonairsjachten
In het plan stellen de bedrijven een wijk voor van openbare 'drijvende straten' met coole publieke functies zoals drijvend zwembad en theater én die verbonden is met de Afrikaanderbuurt, Wilhelminapier en Katendrecht.

Willem van Genugten, de directeur van Urban Crossovers: 'De Rijnhaven heeft een sterke openbare ruimte nodig die het hele jaar door interessant is om te bezoeken. Geen eenduidig gebruik voor miljonairsjachten waar vroeg of laat een groot hek omheen wordt gezet.'

Uitzicht behouden
Het moet een drijvende, circulaire, energieopwekkende, biodiverse wijk worden, die perfect aansluit bij de klimaatbestendigheid waar Rotterdam zo in vooruit wil lopen. De bedrijven stellen voor woningen toe te voegen aan het Rijhavengebied in vier slanke torens, met koop en huur, goedkoop en duur. Het moet vooral geen dichtgebouwde wand worden die van de Posthumalaan een grand canyon van beton en glas maakt, maar juist open en transparante bebouwing zodat de kade en het uitzicht van iedereen blijft.

Tand des tijds
Urban Crossovers BV werkte sinds 2017 aan dit strategische voorstel voor de Rijnhaven. Genugten: 'De afgelopen jaren is er ontzettend veel gebeurd met de economie, met Rotterdam en met het klimaatvraagstuk. Ons voorstel neemt vanaf het prille begin deze dynamiek als uitgangspunt. Het combineert een aantal sterke uitgangspunten met een heel flexibel ontwerp dat de tand des tijds kan doorstaan.'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden