'Cadeautjes zijn de eerste dingen die eraf gaan als er niet zo veel geld is.' (Foto: Annemarie van der Ploeg)
'Cadeautjes zijn de eerste dingen die eraf gaan als er niet zo veel geld is.' (Foto: Annemarie van der Ploeg) (Foto: Annemarie van der Ploeg)

Pluk een wens uit de Wensboom en maak een kind blij

Rotterdam - Ook dit jaar staat de Wensboom van het Armoede Platform Prins Alexander (APPA) weer in het Alexandrium Shopping Center. Bezoekers kunnen een kaartje uit de boom halen en voor tien euro een cadeautje voor een kind in armoede kopen. De Wensboom staat er dit jaar voor de zestiende keer.

door Annemarie van der Ploeg

De Wensboom is een initiatief van het APPA, een overlegorgaan van zo'n vijftien organisaties dat zich inzet om gezinnen die in armoede leven te ondersteunen. "Als mensen boodschappen gaan doen en gaan winkelen, is tien euro voor sommigen wel een heel bedrag. Maar de meeste mensen zullen dat bedrag aan het eind van de maand niet missen. En voor die kinderen is het prima besteed", vertelt opbouwwerker Henk den Breejen.

"Het is de bedoeling dat deze kinderen gewoon een cadeautje krijgen in december. Anders zijn die mogelijkheden er niet. Cadeautjes zijn de eerste dingen die eraf gaan als er niet zo veel geld is. Dan is het gewoon overleven en boodschappen doen om in leven te blijven. Het zijn de extra dingen die het eerste sneuvelen. Zo is ook het idee van de Wensboom ontstaan en het op die manier in te vullen."

Wensen

Een op de vijf Rotterdamse kinderen groeit op in armoede. Het gaat in Prins Alexander om ongeveer tweehonderd kinderen. Den Breejen: "Op basis van voorgaande jaren ga ik daar ongeveer weer op uitkomen. We vragen de mensen of ze de wens van een kind willen vervullen. Onze contacten lopen via de Voedselbank en via schoolmaatschappelijk werk. De wensen staan op kaartjes en ook of het een jongetje of meisje is, wat de leeftijd is en of er specifieke wensen zijn, wat hun interesses zijn of wat ze leuk vinden om te doen. Zo krijgen de bezoekers een beetje een idee. Ik bedoel, je kan ze ook allemaal een cadeaubon geven, maar dat vinden we toch iets minder leuk. Op zaterdag lopen aardig wat mensen in het winkelcentrum. In die zin is het volgens mij wel goed te doen. Bovendien is de drempel vrij laag. Het zijn korte lijnen, dus de mensen weten dat ze een pakje kopen en dat het bij dat kind terecht komt", vertelt Den Breejen.

De polder door

De kinderen ontvangen de cadeautjes voor de kerstvakantie. "In het verleden hebben wij de pakjes zelf bezorgd. Nu hebben we dat een beetje gestroomlijnd via de scholen enzo. Die kennen ook de gezinnen dus dan is het wat makkelijker. En wij hoeven niet meer heel de polder door. De distributie loopt nu via de scholen en de uitdeelpunten van de Voedselbank. Het belangrijkste is dat de mensen naar het Alexandrium komen, een kaartje uitzoeken en even een cadeautje voor een kind kopen. Dan kunnen we er met elkaar voor zorgen dat die kinderen een cadeautje krijgen en er gelukkig mee zijn", besluit Den Breejen.

Wanneer?

Op zaterdag 14 december is de Wensboom te vinden in het Alexandrium Shopping Center aan de kant van JD Sports en Kruidvat van 11.00 tot 15.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden