Voor basisscholieren was er ter gelegenheid van de hippische EK's een parcours met mini-hindernissen. (Foto: CHIO/Daniëlle Vink)
Voor basisscholieren was er ter gelegenheid van de hippische EK's een parcours met mini-hindernissen. (Foto: CHIO/Daniëlle Vink) (Foto: Danielle-Vink)

Liefhebbers paardensport kwamen in 2019 massaal naar Rotterdam

Rotterdam - Geen CHIO afgelopen zomer, maar paardensportliefhebbers kwamen toch massaal naar Rotterdam voor de EK's Springen, Dressuur en Para-Dressuur. De CHIO-organisatie wist met negen side-events ook nieuw publiek te trekken. Twee daarvan zijn als maatschappelijke projecten zo geslaagd dat er vrijwel zeker een vervolg komt.

Het project 'Op pad met ouderen', om te beginnen, is opgezet om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Op vijf dagen tijdens de EK's werd voor per dag zo'n dertig à vijftig ouderen vertier verzorgd tussen de paarden. "Vrijwilligers van bedrijven die we hiervoor hebben benaderd, begeleidden de deelnemers op het terrein", vertelt Marleen Warmerdam, die verantwoordelijk is voor de EK side-events.

De ouderen werden opgehaald en thuisgebracht en konden genieten van de paardensport. Tijdens een gezamenlijke brunch was er gelegenheid om contacten te leggen met andere deelnemers en begeleiders. Wie slecht ter been was, werd met golfkarretjes naar de verschillende locaties gebracht.

"We hebben alleen maar positieve reacties ontvangen van organisaties, vrijwilligers en ouderen", zegt Warmerdam enthousiast. "Daarom kijken we of we dit project door kunnen trekken naar het CHIO in 2020. Financieel is nog niet alles rond, maar iedereen is ervan overtuigd dat we hiermee door moeten gaan."

Een ander succesvol maatschappelijk project was 'Jump, jump, everybody jump', een springparcours voor kinderen. Warmerdam: "Dat hebben we opgezet in samenwerking met Rotterdam Topsport en Sportbedrijf Rotterdam. Het doel was om in de lijn van het sportbeleid van de gemeente meer kinderen in beweging te krijgen."

Van begin mei tot half juni is Sportbedrijf Rotterdam met het springparcours langs basisscholen gegaan. In totaal zo'n vijfduizend kinderen van de groepen 5 tot en met 8 hebben tijdens gymles deelgenomen aan het parcours. De veertig kinderen die het snelst en foutloos rond gingen, plaatsten zich voor de eindstrijd tijdens 'The Final' op 27 juni in Rotterdam Ahoy.

"In 2020 krijgt dit project zeker een vervolg", meldt Warmerdam tot besluit. "We gaan al vanaf januari naar de scholen. De finale is dan in juni tijdens het CHIO."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden