"Ik zou verdomme verbieden dat woonhuizen verkocht worden aan speculanten!"
"Ik zou verdomme verbieden dat woonhuizen verkocht worden aan speculanten!"

Dromen over de toekomst van onze stad: 'Wórdt Rotterdam die stad aan de zee?'

Rotterdam - In de voorstelling Bouwkoorts - 100% 010 - van het OT Rotterdam geven drie generaties Rotterdammers hún visie op de stad. Ze nemen je met recht-uit-het-hart-verhalen mee door de naoorlogse geschiedenis van de stad, hun beleving van het huidige Rotterdam én hun toekomstdromen.

door Els Neijts

De jongste (amateur) speler Toer Oltshoorn(15) heeft de toekomst wel scherp. Terwijl je in het decor de Maas ziet stromen, draagt hij een paar van zíjn ideeën aan. "Een stad is pas een stad als er ruimte is voor verandering. Rotterdam moet een stad aan het strand worden. Met één lange luchtbrug die vanuit het centrum naar de zee leidt. En langs die hele route eettentjes en andere horeca, buurthuizen en straatartiesten." Toer is heel gedreven. Of het er zelfs in zijn nog jonge leven ooit van zal komen is maar de vraag. Toch zie je het ook als toeschouwer wel voor je: zo'n lange feestroute naar zee.

De oudste speler, Rob van Dolron, is 76. Ondanks het leeftijdsverschil vinden hij en Toer elkaar wel in hun dromen. Al wil Rob wil vooral het Groene Hart met de zee, en cultuur met natuur verbinden. Polly Zuidwijk van 17 neemt het op voor de échte Rotterdammer. "Ik zou verdomme verbieden dat woonhuizen verkocht worden aan speculanten. Míjn Rotterdammers hebben als basisbehoeften een dak boven hun hoofd en voedsel."

Regisseur Els van de Jagt heeft vrijwel alle oorspronkelijke tekst los gelaten om 'haar' spelers de ruimte te geven voor hun eigen inbreng en woorden. "We hebben voor inspiratie eerst samen naar Rotterdam 2040 gekeken. Dat is een film over de toekomst van de stad, volgens het principe van Gyz La Rivière. Die vindt dat je niet vooruit kunt kijken zonder rekening te houden met het verleden. Daarna hebben we alle wensen die er leefden bij elkaar gefantaseerd en die samen laten komen. Ik heb alle verhalen opgenomen en vrij letterlijk uitgeschreven."

Toen Els door het OT Rotterdam gevraagd werd een themavoorstelling met jongeren te maken, vond ze zichzelf eigenlijk te oud. "Ik ben 61, niet zo oud als Rob maar natuurlijk wel aanzienlijk ouder dan de jongste spelers. Toch ligt mijn hart wel bij jongeren, dus besloot ik jong en oud te verbinden. Toen we via diverse kanalen oproepen voor audities hadden verspreid, zat bij de reacties van ouderen ook een mevrouw die haar verhaal wel wilde vertellen maar dat niet wilde spelen. Daarom hebben we stukken van haar tekst in de andere teksten gepast."

OT Rotterdam speelt Bouwkoorts van 13 tot en met 22 december in het eigen 'tiny' theater aan Coolhaven 98a. "Natuurlijk zouden we de voorstelling ook graag elders spelen. Hij is echt heel interessant. Misschien wel vooral voor beleidsmakers. Dan kunnen die ook eens anders kijken dan vanachter hun tekentafel en óver de hoofden heen'."

Meer info en kaartverkoop op www.ot-rotterdam.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden