stockfoto
stockfoto

Waar mag je in Rotterdam wél vuurwerk afsteken tijdens oud en nieuw?

Rotterdam - Dit jaar heeft Rotterdam geen vuurwerkvrije zones meer, maar zijn er vuurwerk zones aangewezen. Alleen op deze plekken is het toegestaan om vuurwerk af te steken. Goed opletten dus!

Op deze kaart heeft de gemeente inzichtelijk gemaakt waar je wél vuurwerk mag afsteken. Maak je geen zorgen, bijna de hele stad is groen gekleurd, maar er staan aardig wat stukken aangegeven waar het niet mag. De grootste gebieden waar je niet mag knallen zijn het Noordereiland (vanwege het Nationale Vuurwerk) en de hele Wilhelminapier. Verder mag je ook in parken, bij ziekenhuizen en in de buurt van dieren (bijvoorbeeld bij kinderboerderijen) geen vuurwerk afsteken. Via woov.com/rotterdam kun je een app downloaden waarin de vuurwerkzones staan aangegeven.

Voorlichting
Komende woensdag (11 december) start een campagne om Rotterdammers in te lichten over de vuurwerkzones. Het bepalen van de plekken waar je vuurwerk mag afsteken is in overleg gegaan met onder andere wijkcomités, gebiedscommissies, politie, veiligheidsregio, stadsbeheer, stadsecoloog en gemeenteraad.

Waarom?
De gemeente stelt vuurwerkzones in omdat er steeds meer mensen zijn die particulier vuurwerk niet meer leuk vinden. Daarnaast brengt particulier vuurwerk veel risico's, schade en vervuiling met zich mee. Politie, ambulance, brandweer en toezicht & handhaving moeten elk jaar weer maximaal ingezet worden. En tel daar de schade aan gemeentelijke en particuliere eigendommen nog maar bij op.

Vuurwerk staat al veel langer ter discussie. Zo schreven we begin dit jaar al over vuurwerkverboden in onrustige wijken, vuurwerkvrijezones en over de vogeltjes in onze stad die niet blij worden van vuurwerk.

Wanneer mogen we?
Je mag vuurwerk afsteken op 31 december vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur op 1 januari. Een boete voor het afsteken van vuurwerk buiten deze tijden is afhankelijk van het soort vuurwerk, maar is minimaal 100 euro.

(door Nynke Vermaat)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden