Leerling doet mee aan schrijfworkshop
Leerling doet mee aan schrijfworkshop (Foto: n.v.t.)

Honderden Rotterdamse leerlingen maken kunst van droevige verhalen, geïnspireerd op Lampje

Rotterdam - Dit bericht is ingestuurd via 'Schrijf mee' op dehavenloods.nl. Iedere Rotterdam kan daar zelf een bericht met foto plaatsen!

Op 14 december 2019 gaat de theatervoorstelling Lampje in première in het Maaspodium. Geïnspireerd op dit ontroerende verhaal over een dapper meisje, naar het vier maal bekroonde boek van Annet Schaap, gaan 800 Rotterdamse kinderen en jongeren zelf droevige verhalen schrijven. De tien mooiste verhalen worden door bekende Nederlandse singer-songwriters verwerkt tot liedjes en live gespeeld voor de leerlingen tijdens de vijf Lampje-gala-avonden in het Maaspodium. De singer-songwriters zijn Eefje de Visser, Julia Zahra, duo Nordgrond, Meindert Talma en Roufaida Aboutaleb.

Het voortraject: workshops
Maar liefst 800 kinderen en jongeren, verspreid over meer dan twintig scholen in Rotterdam krijgen drie workshops op school. Schrijvers en theaterdocenten werken met de leerlingen aan het verzamelen van droevige verhalen en het vertalen ervan naar een tekst. Daarna zetten de leerlingen hun verhaal in de gewenste vorm (bijvoorbeeld een gedicht, een monoloog of een dialoog) en doen ze er theatrale spelopdrachten mee.

Rotterdams kinderverdriet als kunstwerk
Vervolgens mogen de leerlingen een zin uit hun verhalen kiezen die ze het mooist, het droevigst of het pakkends vinden. Van deze zinnen wordt een flessenpostwand in een kunstinstallatie gemaakt. Ook gaan de leerlingen verdriet spelen voor de camera. Van deze beelden wordt een videokunstwerk gemaakt: het verdriet van Rotterdam. De flessenpostwand en het videokunstwerk zijn van 12 tot en met 26 december 2019 in het Maaspodium te zien voor alle bezoekers van Lampje.

Singer-songwriters op gala-avonden
Van 12 t/m 19 december bezoeken de schoolklassen in galakleding één van de vijf gala-avonden van Lampje in het Maaspodium. Elke avond worden er in het voorprogramma van Lampje twee winnaars bekend gemaakt. Het droevige verhaal van de winnende leerlingen wordt door een bekende Nederlandse singer-songwriter omgezet tot een lied en live gespeeld: door Eefje de Visser, Julia Zahra, duo Nordgrond, Meindert Talma of Roufaida Aboutaleb.

Theatervoorstelling Lampje
Lampje is een theateravontuur gebaseerd op het succesvolle gelijknamige boek van Annet Schaap. Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter, komt in een stormachtig avontuur terecht. Alleen en verloren ontmoet ze geheimzinnige zeewezens, droevige kermisklanten en woeste piraten. En steeds overtreft ze zichzelf in dapper, volhardend en liefdevol zijn. Maas theater en dans maakt van Lampje een beeldende vertelling met een poëtisch uitzicht op zee, woeste drinkmuziek en droevige verlangliedjes. Lampje speelt van 13 tot en met 26 december, op 25 februari en op 14 en 15 maart in het Maaspodium en op 16 februari in Theater Rotterdam. Meer info en tickets: maastd.nl/lampje.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden