Aziz Muhammad
Aziz Muhammad (Foto: Politie Rotterdam)

Politie pakt 74-jarige Rotterdammer op in moordzaak uit 1991

Rotterdam - De politie heeft vandaag (dinsdag 3 december) een 74-jarige Rotterdammer aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Aziz Muhammad in 1991. Het toen 40-jarige slachtoffer werd op 8 september 1991 dood gevonden in een auto die geparkeerd stond op de Spangesekade in Rotterdam. Hij was vastgebonden met een touw en met geweld om het leven gebracht. Op 8 oktober besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan deze cold case. Dankzij dat programma en DNA-onderzoek, kwam deze verdachte in beeld. Hij is dinsdag aangehouden in zijn woning in Rotterdam-West.

Aziz Muhammad komt in 1985 naar Nederland vanuit zijn geboorteland Pakistan. Daar heeft hij een vrouw en vijf kinderen. Hij droomt ervan om zijn familie een beter leven te geven. Hij verblijft de eerste jaren illegaal in Nederland. Aziz werkt als meubel-stoffeerder op verschillende locaties in Rotterdam, waaronder in de Beijerlandsestraat, en woont afwisselend bij familie en vrienden in diezelfde stad.

Ondanks zijn Pakistaanse huwelijk trouwt Aziz in 1988 met een Nederlandse vrouw. Het is een schijnhuwelijk: hij betaalt haar 12.000 gulden in ruil voor het ja-woord. Sindsdien verblijft Aziz legaal in Nederland. Maar ook al staat hij op het adres van zijn 'echtgenote' ingeschreven in de wijk Zevenkamp, hij woont nog steeds bij familie en vrienden.

Op zijn laatste zaterdag werkt Aziz samen met zijn neef in de meubelstoffeerderij. Na hun werkdag kijken ze een film eten ze bij een familielid aan de Haringpakkersstraat. Wanneer Aziz later die avond vertrekt, zegt hij dat hij nog even bij zijn Nederlandse vrouw langs gaat. Daarna zou hij doorrijden naar een feest bij de Pakistaanse ambassade in Den Haag, maar daar is hij nooit aangekomen. De volgende middag, zondag 8 september 1991, vindt een wandelaar het lichaam van Aziz Muhammad. Het ligt in de kofferbak van zijn eigen Toyota Corolla, die geparkeerd staat aan de Spangesekade in Rotterdam. Aziz is vastgebonden met een oranje touw.

DNA
Het touw en andere sporen, die gelukkig al die tijd bewaard zijn gebleven, zijn met de nieuwste technieken onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dat heeft een DNA-profiel opgeleverd, vermoedelijk van de dader. Het profiel komt niet voor in de DNA-databank. De persoon die nu wordt gezocht, is dus waarschijnlijk nooit met politie en justitie in aanraking geweest voor een vergrijp waarvoor men DNA moest afgestaan.

Vragen
Wie zijn in 1991 betrokken geweest bij de dood van Aziz Muhammad?
Wie had een reden om Aziz iets aan te willen doen?
Wie heeft informatie over het leven van Aziz die interessant kan zijn voor het politieonderzoek.

Heeft u informatie over deze zaak? De recherche komt graag met u in contact via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.  Voor een vertrouwelijk gesprek kunt u contact opnemen met Team Criminele Inlichtingen 06-57876279. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden