Fabri Spruit is aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven begonnen als kunstenaar/technicus bij zijn eigen bedrijf De Luchtfiets.
Fabri Spruit is aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven begonnen als kunstenaar/technicus bij zijn eigen bedrijf De Luchtfiets. (Foto: )

Fabri Spruit luchtfietst door het leven: 'Ik wil doen wat ik zelf wil'

Rotterdam - Na eerst tien jaar lang in de auto-industrie gewerkt te hebben en daarna 18 jaar witgoedmonteur geweest te zijn, is Fabri Spruit onlangs aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven begonnen als kunstenaar/technicus bij zijn eigen bedrijf De Luchtfiets waar hij, zoals hij het zelf zegt, 'zijn hart en zijn liefde' in kwijt kan.

door Mark Boninsegna

Fabri kwam op het idee om een eigen bedrijf te beginnen nadat hij de ziekte van Ménière kreeg; een duizeligheidsziekte. "Zoiets als reisziekte, maar dan tien keer zo erg, de hele dag door. Zelfs als je niet beweegt", legt hij uit. Als hij op een gegeven moment in Het Signalenboek van de Vlaamse auteur Christiane Beerlandt bladert, komt hij erachter dat hij te veel dingen opkropt en dat dit mogelijk de oorzaak is van zijn ziekte. "Ik wilde niet meer doen wat andere mensen willen dat ik doe, maar doen wat ik zelf wil." En zo geschiedde.

Ondanks dat de naam van zijn bedrijf De Luchtfiets is en Fabri goed met zijn handen kan werken, kan hij geen fietsen repareren. "Ik ben op de naam gekomen doordat ik in een magazine voor managers aan het lezen was. Daarin werd uitleg gegeven aan wat een manager moet doen als hij een luchtfietser in zijn bedrijf heeft; een dagdromer." Fabri is het daar compleet niet mee eens en vindt juist dat luchtfietsers, waar hij zichzelf ook onder schaart, juist heel veel voor je bedrijf kunnen betekenen. Dat ze geen last zijn. Om te laten zien dat het niets negatief is besluit hij zijn bedrijf De Luchtfiets te noemen.

Zijn allereerste project was een schuifdeur uit de Grote Visserijstraat in het Oude Westen, waarin Fabri een foto van de puinhopen die het vergissingsbombardement van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog achterliet, in de ramen van de deur verwerkt heeft. "Doordat de foto in de straat gemaakt is waar de deur oorspronkelijk vandaan komt, is de cirkel weer rond," zegt Fabri.

De Luchtfiets bestaat eigenlijk uit twee delen. Een gedeelte waarin hij dingen maakt, die Fabri in zijn webshop verkoopt en een gedeelte waarin hij als leraar bij scholen techniekles geeft. In de technieklessen laat hij bijvoorbeeld de kinderen apparaten uit elkaar halen en de onderdelen als zijnde een bouwtekening van het apparaat zelf ten toon stellen in een frame. "Het zijn projecten van vijf weken van twee uur, waarin de kinderen zelf het apparaat uit elkaar halen, het frame bouwen en in het frame ophangen. Waarbij veiligheid en plezier voorop staan."

Voor zijn webshop haalt Fabri inspiratie uit sterrenbeelden. "Mijn dochter kwam een keer naar beneden met een tekening op haar hand. Het bleek een tekening van het sterrenbeeld tweeling te zijn. Iets wat zij en ik, allebei, zijn. Het heeft twee jaar geduurd tot ik wist wat ik precies wilde gaan doen ermee, maar nu weet ik het," zegt Fabri wijzend op de sterrenbeelden hangend aan de muren in zijn werkplaats. "Iedereen kan zijn of haar sterrenbeeld nu aan de muur hangen, als beeldje los, of in een mooi doosje."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden