Foto: Yvonne Ehbel

'Maar vliegen de vogeltjes daar dan niet tegenaan?'

Rotterdam - Als we foto's van Depot Boijmans Van Beuningen bij De Havenloods op social media plaatsen, krijgen we steeds meer enthousiaste reacties. Maar er reageren óók lezers die zich zorgen maken: 'Vliegen daar geen vogels tegenaan?'

Goede vraag, zeker als je de nieuwe hoogbouwvisie van Rotterdam in je achterhoofd houdt. In oktober werd bekend dat er in de toekomst meer, en hogere, torens in onze stad gebouwd gaan worden, tot wel 250 meter hoog. Wat betekent dit voor Rotterdammertjes met vleugels? Kunnen vogels nog wel veilig rondvliegen?
We hebben het nagevraagd, en het antwoord viel ons mee. Ten eerste: een volledig doorzichtig gebouwtje als een bushokje of een serre is voor vogels misschien nog wel gevaarlijker dan een wolkenkrabber, zo denkt André de Baerdemaeker van Vogelklas Karel Schot.

De Baerdemaker denkt dat het wel mee zal vallen hoeveel slachtoffers de spiegelende wanden van 'de Pot' gaan maken. "Het is niet super hoog, trekvogels vliegen er overheen. En vogels die in het Museumpark leven, ontdekken waarschijnlijk zelf wel dat er een nieuw gebouw staat in hun omgeving. Er zullen heus wel slachtoffers vallen, vogels die in paniek zijn omdat ze ruzie hebben, of aangevallen worden, kunnen er tegenaan vliegen. Bijvoorbeeld houtsnippen, die vliegen tijdens hun trek op tien, twintig meter hoogte. Afgelopen tijd is het in de Vogelklas 'snippentijd' geweest, met veel gewonde vogels in de opvang."

Wereldwijd komen er jaarlijks miljoenen vogels om het leven nadat ze tegen gebouwen zijn gevlogen. De Baerdemaker: "Nee, ik weet niet hoeveel dat er in Rotterdam zijn. Maar duidelijk is dat hoge gebouwen, en vooral kunstlicht, gevaarlijk zijn. Trekvogels vliegen vaak in het donker, omdat de valken dan slapen, en ze navigeren aan de hand van de maan en de sterren. Door kunstlicht kan die navigatie verstoord raken. Op de plek van 9/11 schijnen bijvoorbeeld grote lichtbundels om te herdenken. Die worden uitgezet tijdens de vogeltrek."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden