De winnaars Ayuk Bakia en Scifo Minnaard van Falafval.
De winnaars Ayuk Bakia en Scifo Minnaard van Falafval.

Dit is de winnaar van de Aardig Onderweg Award van de RET!

Rotterdam - De Aardig Onderweg Award 2019 is gegaan naar Falafval, dat heerlijke 'falafval' maakt van groente- en fruitpulp die anders weggegooid zou worden. Met het gewonnen bedrag van 25.000 euro gaan de initiatiefnemers investeren in een nieuwe ruimte om hun producten te maken, het opbouwen een community van aangesloten partners die gft-pulp leveren en elektrisch vervoer om het op te halen. De Aardig Onderweg Award is een prijs die de RET jaarlijks uitlooft aan een veelbelovend initiatief dat de regio Rotterdam mooier, slimmer of duurzamer maakt.

De finalisten pitchten hun uitgewerkte idee vanavond aan de jury bestaande uit Allison van Dams (TEDx Rotterdam), Philippe Raets (voorzitter CvB Zadkine), Peter Ottens (oud-winnaar en oprichter YETS Foundation) en Wesley dos Santos (winnaar 2018). Uit de gecombineerde stemmen van jury en online stemmers rolde het winnende initiatief. Falafval krijgt naast het geldbedrag een plek op TedX Rotterdam 2020 en een jaar lang een werkplek bij 42workspace, een hub voor start-ups en scale-ups.

De andere twee finalisten grepen weliswaar naast de geldprijs, maar hebben door de AOA exposure gekregen en de mogelijkheid gekregen om hun ideeën dankzij coaching verder aan te scherpen. De ene was Stil Brace, een polsband om de trillingen van Parkinsonpatiënten te neutraliseren. Het andere initiatief was Speaksee, een technologie om met spraakherkenning doven en slechthorenden te helpen om in groepen gesprekken te volgen.

AOA als kickstart

Vorig jaar ging de Award naar Wesley dos Santos en zijn duurzame elektrische boot. Ook voor andere eerdere deelnemers was het winnen van de AOA een kickstart van hun initiatief. Bijvoorbeeld voor streetartcollectief Rewriters010, dat vorig jaar het POW! WOW!-festival naar Rotterdam heeft gehaald. Ook dit jaar vond het festival weer plaats. Voor de YETS Foundation was de AOA eveneens een vliegwiel. Deze stichting wil kwetsbare jongeren via sport en begeleiding een goede start in de maatschappij bieden. Na het winnen van de AOA in 2017 won de stichting een Appeltje van Oranje en kon deze een kantoor openen in Schiedam.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden