Extra oppeppers voor Middellandstraat en Nieuwe Binnenweg

Rotterdam - De drukste winkelstraten van Middelland zijn sinds gisteren drie bedrijveninvesteringszones (BIZ) rijker. Op de Middellandstraat worden een BIZ ondernemers én een BIZ eigenaren gerealiseerd, en op de Nieuwe Binnenweg een gecombineerde BIZ van ondernemers en eigenaren.

door Els Neijts

Een BIZ is een nieuw soort ondernemersvereniging die met vereende krachten investeert in de kwaliteit van een afgebakend gebied. Zoals een winkelstraat. De gemeente int de verschuldigde financiële bijdragen en stort het totale bedrag jaarlijks op de rekening van de BIZ.

Het afgelopen jaar is er met name veel nagedacht over de toekomst van de grote winkelstraten. Ondernemers en vastgoedeigenaren hebben besloten hun krachten gericht te bundelen voor een sterk ondernemers- én vastgoedklimaat.

Een BIZ kan alleen van de grond komen als er voldoende draagvlak voor is. Om dit te meten liep in november een draagvlakmeting en stemden alle ondernemers en pandeigenaren over het al dan niet instellen van een BIZ.

De BIZ'en worden vanaf 1 januari 2020 operationeel. Een BIZ bestuur stelt ieder jaar een investeringsplan op voor zaken als marketing en promotie, aankleding, veiligheid, leegstand en branchering. Dit plan wordt tijdens een jaarvergadering met alle betrokkenen besproken. De BIZ voert vervolgens het gekozen plan uit. De gemeente controleert dit proces.

Het realiseren van de drie bedrijveninvesteringszones is een gericht duwtje in de rug van werkgroep 'De Ondernemende Wijk' van het programma Mooi, Mooier, Middelland. Projectleiders Marciano Braam en Marco Stout zijn er dan ook blij mee. "We hebben hier hard aan gewerkt en ook de ondernemers, pandeigenaren en de gemeente Rotterdam hebben intensief samengewerkt." Marciano en Marco werken al sinds 2017 aan revitalisatie van de Middellandstraat: "De straat heeft een opgaande lijn te pakken, met twee BIZ'en als beloning. Vanaf 1 november zijn we ook werkzaam op de Nieuwe Binnenweg. Een mooie straat met veel bijzondere winkels, maar ook met specifieke uitdagingen. Daarom komt er vanuit de gemeente ook extra steun zoals een stadsmarinier en winkelstraatmanagement."

Meer berichten