Foto: Stockfoto

Gemeente probeert winkelstraten te redden van de leegstand

Rotterdam - Er zullen minder winkelgebieden in de stad komen, die kleiner en krachtiger zijn. Winkels buiten winkelgebieden zullen verdwijnen en een andere bestemming krijgen. Boulevard-Zuid en de Bergse Dorpsstraat worden korter. Winkelgebieden zoals Centrum, de Zwart Janstraat en Nieuwe Binnenweg krijgen ondersteuning om aantrekkelijker te worden.

Het winkellandschap verandert door de veranderende economie, die steeds meer duurzaam, circulair en digitaal is. Én door de eisen van de consument. Het aanbod in de winkelstraten wordt steeds kleiner. In de Rotterdamse binnenstad gaat het goed, daar is weinig leegstand. In de winkelgebieden buiten het centrum kan de leegstand daarentegen oplopen tot twintig procent. De landelijke trend is dat het aantal winkels de komende jaren zal krimpen met zo'n dertig procent.

Om de winkelstraten aantrekkelijk te houden, komen er minder winkelgebieden die kleiner en compacter zijn. Te lange winkelstraten zoals Boulevard-Zuid en de Bergse Dorpsstraat worden ingekort. Winkels buiten winkelgebieden verdwijnen en krijgen een andere bestemming. Voor bestaande en blijvende winkelgebieden zoals Centrum, de Zwart Janstraat en Noordmolenstraat en Nieuwe Binnenweg en Hillesluis ondersteunt de gemeente gezamenlijke initiatieven van ondernemers. Bijvoorbeeld over bereikbaarheid en over het aantrekkelijk maken en houden van de buitenruimte met goede verlichting of het plaatsen van plantenbakken.

Wethouder Kathmann (Economie): "Winkelstraten zijn de sociale aderen van een wijk. We moeten als gemeente, winkeliers en pandeigenaren de handen ineenslaan om te zorgen voor prettige winkelstraten en een goed aanbod van winkels in de stad. De Taskforce Retail Rotterdam speelt snel en adequaat in op actuele ontwikkelingen en trends in de Rotterdamse detailhandel en economie. Zodat ondernemers voorbereid zijn op de toekomst en er een flexibel winkelaanbod blijft dat de behoeften van consumenten centraal stelt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden