Wilhelmina (Mien) Klunk kreeg als zeventienjarige een zoon (of misschien dochter) met Jan Nieuwland.
Wilhelmina (Mien) Klunk kreeg als zeventienjarige een zoon (of misschien dochter) met Jan Nieuwland.

Zoektocht naar het geheime kind van Mien Klunk

Rotterdam - Drie kleinkinderen van Mien Klunk zijn op zoek naar een familielid waarvan ze tot voor kort het bestaan niet wisten. Mien blijkt honderd jaar geleden een kindje gekregen te hebben. Wat er met dat zoontje of dochtertje is gebeurd, is een mysterie.

door Mirjam Collens

Een lang bewaard familiegeheim dat dateert uit de jaren twintig in Rotterdam is een paar jaar geleden onthuld. Het ontrafelt het verdrietige verleden van Wilhelmina (Mien) Klunk, die als zeventienjarige een zoon (of misschien dochter) kreeg met Jan Nieuwland en belandde in een 'gesticht' met nonnen. Jolanda van Rooijen is samen met haar nicht Brigitte Djie en neef Michel Duyves op zoek naar dit geheime kind van hun oma Mien. Wie helpt ze mee in de zoektocht naar de halfbroer- of zus van hun overleden ouders?

Eind jaren negentig besloot de schoondochter van Miens zus om een stamboom te maken. Tijdens deze zoektocht kwam zij achter dit geheim. Deze informatie bereikte José, de jongste dochter van Mien, tevens moeder van Michel. Zij deelde dit met haar zoon een jaar of zes geleden. Michel deelde dit weer met nichten Jolanda en Brigitte. Jolanda is de dochter van Jan (de jongste zoon van Mien), en Brigitte is de dochter van Threes (de oudste dochter van Mien). Alle vier de kinderen van hun oma Mien Klunk en opa Jan van Rooijen zijn inmiddels overleden. José overleed in juli dit jaar. Miens kleinkinderen hopen nu hun halfoom- of tante te vinden.

Jongen in de kost

Mien (geboren op 11 december 1902) woont in haar jeugd op de Sint-Janstraat 7A in Rotterdam. Als jongste van het gezin betekent dat er al wat broers en zussen het huis uit zijn, jong overleden zijn of zelfs verongelukken. Van 1917 tot 1920 komt er een jongen in de kost wonen in het gezin Klunk, genaamd Jan Nieuwland (geboren 5 januari 1896). Mien is dan 15 jaar en Jan 21 jaar oud. Mien raakt zwanger van Jan en bevalt op 17-jarige leeftijd (medio 1920/1921). Waarschijnlijk kregen zij een zoon, maar er wordt rekening mee gehouden dat het ook een dochter kan zijn. Op 5 februari 1920 verlaat Jan het huis en gaat hij op de Nieuwe Binnenweg 160 wonen. Op 29 juni 1920 wordt er in de krant een verloving aangekondigd tussen die twee, maar Mien zou op 28 juni 1920 uit huis geplaatst zijn.

Er wordt verwezen naar een doorgangshuis in de Jonker Fransstraat. Dit is een plek voor 'slechte' meisjes, gerund door nonnen van de Magdalena vereniging. Op de persoonskaart van de gemeente staat dat Mien op 28 juni 1920 verhuist naar ´De Zusters van de Goede Herder´ in Zoeterwoude. Dit is een gesticht voor 'gevallen vrouwen', onder leiding van de Rooms Katholieke kerk met hulp van de Nederlandse overheid. Deze instelling kwam onlangs in de media vanwege het schandaal dat de meisjes geen opleiding kregen, maar dwangarbeid verrichtten; zij moesten onbetaald werken, naaien en wassen voor de nonnen.

Op 12 november 1921 keert Mien Klunk terug naar Rotterdam. Wat er ondertussen met het kindje gebeurd is, is een mysterie. Gedacht wordt aan het verblijf in een tehuis of ander (pleeg- of adoptie)gezin, waar hij of zij is opgegroeid. Mien trouwt later met Jan van Rooijen (opa van Jolanda, Brigitte en Michèl). Samen krijgen zij vier kinderen.

Jan Nieuwland vertrekt op 21 februari 1921 al naar Amsterdam. Zijn werk als bloemist zette hij daar voort. Hij trouwt in 1925 en verhuist in 1939 naar Soest. Zijn dochter Hendrika kreeg twee dochters: Vera Wiebigje (geboren op 18 mei 1947) en Els Hofer (geboren 16 februari 1952). Beiden zijn reeds overleden. Hier loopt het spoor voor de kleinkinderen van Mien dood.

Heb jij een tip die leidt naar de gezochte zoon of dochter van Jan Nieuwland en Mien Klunk? Laat het weten! Je kunt meer info mailen naar De Havenloods via redactie.hl@dpgmedia.nl of bellen met 06 233 66 745.


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden