Wijbrand van der Sande is en blijft een rasechte Rotterdammer Foto Robin Sommers - Stud!o Sommers
Wijbrand van der Sande is en blijft een rasechte Rotterdammer Foto Robin Sommers - Stud!o Sommers (Foto: Robin Sommers - Stud!o )

Schlager-dj Wijbrand van der Sande: 'Het is uit de klauwen gelopen'

Rotterdam - Wijbrand van der Sande werd in 1972 in het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam geboren, groeide op in Berkel en Rodenrijs en woont inmiddels sinds begin 2000 in het oosten van het land vanwege zijn liefde voor Duitsland, Oostenrijk, de Duitse taal en Duitse schlagermuziek. Hij draaide bij diverse radiostations zoals 3FM en Radio 538. Inmiddels is hij radio- en televisiepresentator, maar ook trouwambtenaar. Als Feyenoordsupporter rijdt hij elke twee weken vanuit 's Heerenberg heen en terug om naar zijn club te komen kijken.

door Annemarie van der Ploeg

Zijn liefde voor schlager is volgens hem een aangeboren afwijking. "Toen ik vier was leerde ik skiën in Sölden, Oostenrijk, en toen kreeg ik van mijn opa een cassettebandje met jodelmuziek. Dat vond ik zo leuk, ik draaide het helemaal grijs. Daarna duurde het weer een hele poos voordat ik me met shlagermuziek bezighield want je gaat op de middelbare school niet vertellen dat je Duitstalige muziek cool vindt", vertelt Van der Sande. "Dat kwam pas toen ik naar het oosten verhuisde en bij Optimaal FM ging werken. Daar mocht ik een uur Duitstalige muziek draaien en dat werd een van de best beluisterde uren."

Van der Sande doet nog altijd veel met schlager, maar hij doet er ook andere dingen bij. "Met een aantal vrienden zijn we evenementenbureau 'Spiel mir Einer' begonnen. Dat is verschrikkelijk uit de klauwen gelopen; een award voor 25.000 verkochte verzamelalbums en de 'Deutscher Fachmedienpreis'. Mijn handen hangen in de Duitse Hall of Fame. Ik houd me nog steeds bezig met schlager, presenteer theatershows, radio- en televisieprogramma's en word gevraagd voor grote feesten en partijen en oktoberfeesten. Mijn televisieprogramma loopt op 6 televisiestations door heel Europa, en ik heb 2,2 miljoen kijkers. Ik heb het geluk dat ik dat werk doe wat ik het allerleukst vind, maar roem is vergankelijk en gelukkig doe ik veel verschillende dingen. Ik vind mijn werk als trouwambtenaar ontzettend leuk en ook een eer om te doen. Het is een eer dat ik in dat ene bijzondere half uurtje in een mensenleven erbij mag zijn en dat mag begeleiden."

Van der Sande is regelmatig in De Kuip te vinden. "Ik ben Feijenoord supporter en heb gewoon rood-wit bloed. Dat gaat heel ver. Ik rij iedere twee weken 157 kilometer heen en weer terug en ga er twee weken later toch weer naartoe als ze het verkloot hebben. Ik moet er gewoon naartoe. Ik vind het prachtig als ik Rotterdam in rij. Eind december mag ik bovenop de Euromast een huwelijksgelofte van een koppel uit Frankfurt, dat 20 jaar getrouwd is, vernieuwen. Super leuk."

Eigenlijk heeft Van der Sande geen wensen voor de toekomst. "Ik ben heel tevreden en gelukkig met hoe mijn leven op dit moment gaat. Ik ben gezond en de mensen van wie ik hou, zijn dat ook. Ik heb geluk dat ik met mijn werk een leuk salaris verdien. Ik hoop dat ik het sluiten van huwelijken een beetje kan uitbreiden, zodat ik het gat kan opvullen als de televisie een keer wegvalt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden