'Ik heb zelfs op de David Bowie Convention in Parijs van de Franse Bowie fanclub een show gegeven.'
'Ik heb zelfs op de David Bowie Convention in Parijs van de Franse Bowie fanclub een show gegeven.' (Foto: )

Bart Peeters zal David Bowie nooit vergeten: 'Hij maakte iets in mij wakker'

Rotterdam - Bart Peeters van Lijstenmakerij Rembrandt reisde de hele wereld over voor zijn idool David Bowie. Nu, bijna vier jaar na de dood van de zanger, doet hij hetzelfde, maar dan áls Bowie. 'Don't believe for just one second I'm forgetting you'.

door Mark Boninsegna

De meeste mensen zullen Bart Peeters (50) kennen die als eigenaar van Lijstenmakerij Rembrandt op de Nieuwe Binnenweg, de mooiste kunstwerken en foto's van liefhebbers, verzamelaars en kunstenaars inlijst. Wat de meesten niet zullen weten is dat Bart ongelooflijk fan is van wijlen David Bowie. Zozeer zelfs, dat hij eens een maand in het kielzog van Bowie door Europa reisde en soms optredens geeft waar hij als eerbetoon aan Bowie, alleen nummers van Bowie speelt.

"Mijn vader is de spil in mijn liefde voor de muziek van David Bowie. Hij was degene die op zondagochtend de muziek draaide, de ouderwetse platen", begint Bart zijn verhaal. "Hij luisterde echt naar de muziek. Dan bakte hij een eitje en ging op de bank zitten luisteren. Niet zo vluchtig als we nu gewent zijn te doen, maar echt om te luisteren." blikt Bart terug. "Toen ik een jaar of negen was maakte de muziek van Bowie iets bij me wakker."

Het eerste concert van David Bowie wat Bart meemaakte was in 1983 in de Rotterdamse Kuip. "Ik was dertien en had met mijn nicht in de rij voor kaartjes gelegen." Het was niet de favoriete periode van Bowie voor Bart. "Het was de 'Serious Moonlight Tour', ter promotie van het album 'Let's Dance'."

Vier jaar later ziet Bart Bowie weer in de Rotterdamse Kuip, ditmaal was het de 'Glass Spider Tour'. In een poging Bowie te ontmoeten, gaat hij naar het Hilton Hotel en wacht in de lobby op het moment dat Bowie uit de lift zal stappen. "Dat was zo mooi. Ik heb hem toen ook een kus op zijn wang gegeven. Spontaan." Een paar dagen later vind Bart zichzelf in Brussel, waar hij Constance Marie, een danseres van Bowie, leert kennen. "Vanaf toen ben ik een maand lang achter Bowie aan gereisd. Ik sliep bij dansers op de kamer en kreeg backstage-kaartjes om de show te zien." Weet Bart zich nog te herinneren. "Later ben ik nog een maand bij Constance in Los Angeles in huis geweest." Het was de tijd dat Guns 'n' Roses doorbrak en Los Angeles het Mekka van de rockmuziek was.

Nu speelt Bart dus zelf ook de muziek van zijn held David Bowie. "Ik heb zelfs op de David Bowie Convention in Parijs van de Franse Bowie fanclub een show gegeven. Ik was verschrikkelijk grieperig en had de hoop al opgegeven om te kunnen spelen." Maar Bart slaat in de dichtstbijzijnde supermarkt een keur aan anti-griepmiddelen en een fles whisky in. "En wonder bij wonder, voel ik me op het moment dat ik het podium op moet goed genoeg om op te treden." Gelukkig maar, want het zou Barts eerbetoon aan de, op dat moment, twee jaar eerder overleden artiest zou zijn. "Ik eindige met het nummer 'Dollar Days' en herhaalde op het eind de zin 'Don't believe for just one second I'm forgetting you'." Een zin waar in Barts geval, geen twijfel over zal bestaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden