Inventief en tijdloos, zo staan de balletten van George Balanchine bekend. (Foto: Hans Gerritsen)
Inventief en tijdloos, zo staan de balletten van George Balanchine bekend. (Foto: Hans Gerritsen) (Foto: )

Ballet als schilderij van Pablo Picasso

Rotterdam - De balletten van George Balanchine (1904-1983) worden vanwege hun inventieve en tijdloze kwaliteit wel eens vergeleken met de schilderijen van Picasso of de muziek van Stravinsky. Het Nationale Ballet laat zaterdag 23 en zondag 24 november in Theater Rotterdam Schouwburg het belang van Balanchine nog eens zien in een Best Of-programma.

Een nieuw stuk voor het gezelschap is Ballet imperial, op Tsjaikovski's tweede pianoconcert. Balanchine wilde een eerbetoon brengen aan de grandeur en elegantie van Marius Petipa, dé choreograaf van het keizerlijke Russische ballet. Het ballet vol atletische elementen is tekenend voor Balanchines vernieuwingsdrang en zijn muzikaliteit. De invloed van zijn choreografieën voor Broadway is ook te zien in Who cares?, op zestien songs van George Gershwin.

Igone de Jongh danst op 31 oktober haar laatste voorstelling bij het Nationale Ballet in Amsterdam. Zij gaat dus niet mee op tournee doorheen Nederland met deze Best of Balanchine III. Maar ook zonder haar blijft er genoeg te genieten over. Zo oordeelde NRC in een vier sterren-recensie over Best of Balanchine III: 'Prachtig programma.... zó veel creativiteit met klassieke ingrediënten en wordt zó uitstekend gedanst (…) heerlijk.'

Kijk voor alle info en kaarten op www.theaterrotterdam.nl.


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden