Coach Tim van Gulik met de twee internationals van SVH. Links doelverdediger Milan de Koff, rechts topscorer Milos Filipovic. De mannen zouden liefst vaker in De Wilgenring trainen. (Foto: Emile Hilgers)
Coach Tim van Gulik met de twee internationals van SVH. Links doelverdediger Milan de Koff, rechts topscorer Milos Filipovic. De mannen zouden liefst vaker in De Wilgenring trainen. (Foto: Emile Hilgers) (Foto: )

Riante positie door teamgeest! SVH van hekkensluiter naar top vijf

Rotterdam - De mannen van SVH Waterpolo hebben een vliegende start gemaakt in de competitie. Waar de club afgelopen voorjaar nog moest knokken om degradatie te ontlopen, staan ze nu riant gedeeld vijfde in de eredivisie. "We hebben nu al meer punten dan vorig jaar in een heel seizoen", vergelijkt keeper Milan de Koff.

door Emile Hilgers

Coach Tim van Gulik analyseert dat vooral de sfeer in het team bijdraagt aan de goede resultaten. "Als we die erin houden, zit het wel goed. Er is bewust gekozen voor zoveel mogelijk Rotterdamse jongens. De club is ambitieus, we gaan voor minimaal de top acht en play-offs spelen. Een zesde of zevende plaats is ook haalbaar. Maar plek elf of twaalf kan écht niet."

Nadat hij vorig seizoen met hoofdtrainer Marco Booij de plek op het hoogste niveau zeker stelde, heeft de Vlaardingse coach het roer overgenomen. "Marco had minder tijd voor de club, hij is nu assistent-trainer. Die combinatie werkt goed: hij is technisch sterk, ik vooral tactisch. Samen willen we een team klaarstomen dat de komende drie tot vijf jaar kan doorgroeien."

De Koff kwam begin vorig seizoen net als Van Gulik van AZC. "Ik heb het hier méér naar m'n zin. Bij andere clubs tellen vooral resultaten, hier zijn er ook geintjes tussendoor. Ik kwam naar SVH omdat ze een goed verhaal hadden, zag het als een uitdaging. Dit seizoen gaan we fantastisch, je ziet dat we progressie maken."

Milos Filipovic, afkomstig van Olympic Nice, is één van zes nieuwe spelers in de selectie. Hij heeft inmiddels zijn Servische nationaliteit ingeruild voor een Nederlands paspoort en speelt samen met De Koff in Oranje. "Ik heb ook bij AZC gespeeld en had van verschillende mensen positieve verhalen gehoord over SVH", verklaart hij. "Nederland is een topland en ik wil hier blijven wonen. Ook wil ik langere tijd bij één club blijven spelen, nu dus hier in Rotterdam."

De beide internationals trainen maandag, dinsdag en woensdag twee keer per dag met TeamNL in Zeist. Dat de andere mannen van SVH drie keer per week trainen en in verschillende zwembaden, noemt Van Gulik desgevraagd als een verbeterpunt. "We trainen alleen donderdagavond in ons thuisbad", legt hij uit. "Maandag trainen we in Zwemcentrum Rotterdam, woensdag in het Alexanderbad. Het mooiste zou zijn als we vaker in ons eigen bad kunnen trainen."

De Wilgenring is nog steeds een winstgevende thuishaven voor de hoofdmacht van SVH. Sinds de start van deze competitie wonnen ze er alle wedstrijden. Van Gulik: "De supporters zorgen voor een unieke ambiance. Met honderdtwintig man zit het vol. Maar omdat het publiek, net als in De Kuip, dicht op het speelveld zit, krijgt het team een enorme boost."

"Ik moet nog wel wennen", zegt Milos over de thuiswedstrijden. "De afgelopen jaren heb ik altijd in grotere baden gespeeld." Zijn coach zegt er weinig van te merken en grapt: "Milos is topscorer, en nog steeds is hij niet tevreden."

Van Gulik wil, om de opgaande lijn door te zetten, niet alleen de goede sfeer erin houden. Ook in systeem spelen is een sleutel tot succes. "Dus niet te frivool, niet vrijuit spelen. Dan blijf je echt punten pakken."

Voor Milan en Milos wacht de komende maanden een extra missie met TeamNL. In maart is er een Olympisch kwalificatietoernooi in Zwemcentrum Rotterdam. Dan speelt Milos wél thuis in een groot zwembad. De volgende competitiewedstrijd in De Wilgenring is zaterdag 23 november vanaf 19.00 uur tegen UZSC.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden