INGEZONDEN

Duizenden handtekeningen tegen plannen Parkhaven: 'De Euromast is in gevaar!'

Rotterdam - We hebben al een tijdje geen aandacht besteed aan de plannen om rond de Euromast de nieuwe wijk Parkhaven te bouwen. De weerstand tegen die bouwplannen is nog steeds erg groot. Er zijn duizenden handtekeningen tegen de plannen ingezameld. Die handtekeningen worden woensdag 27 november overhandigd aan de wethouder. Bas van Herpen, voorzitter Focusgroep Groen Parkhaven, legt in dit artikel nog eens uit wat er allemaal mis is met de plannen voor Parkhaven. 

'Denk je aan Rotterdam, dan denk je automatisch aan hèt icoon van deze stad: de Euromast. De status van dit Rijksmonument is echter in gevaar. De gemeente is positief over het initiatief van een commerciële ontwikkelmaatschappij om aan de Parkhaven in Rotterdam 700 woningen te realiseren, verdeeld over 10 appartementencomplexen. Deze gebouwen zullen op ongeveer 30 meter afstand aan weerszijden van de Euromast gerealiseerd worden. Dit zou eeuwig zonde zijn van het gebied en van het aanzien van de Euromast. De Euromast heeft namelijk ruimte nodig om tot zijn recht te komen. Wij vragen ons daarom ook af, welke andere wereldstad haar iconen inpakt met gebouwen.

De weerstand tegen deze plannen is enorm. Er liggen ongevraagde, negatieve adviezen van de gebiedscommissies Centrum en Delfshaven – die bij elkaar 110.000 inwoners vertegenwoordigen.

De Bewonersorganisatie Scheepvaartkwartier is tegenstander van de plannen. En een aantal inwoners van Rotterdam heeft zich verenigd in de Focusgroep Groen Parkhaven. Een van de leden van deze Focusgroep heeft in het voorjaar, toen het college bekend maakte toestemming te verlenen voor het uitvoeren van het haalbaarheidsonderzoek naar realisatie dit project, een petitie opgestart. Dit heeft bij elkaar 6.000 (>5.200 digitale èn 800 fysieke) handtekeningen opgeleverd.

Zie ook:  https://groenrondomeuromast.petities.nl/

Op woensdag 27 november 2019, om 13.15 uur, overhandigen wij deze 6.000 handtekeningen aan verantwoordelijk wethouder Bas Kurvers (Bouwen). Het college realiseert zich onvoldoende hoe uniek de locatie van de beoogde nieuwbouwplannen voor Rotterdam is. Het gebied trekt jaarlijks ruim 700.000 toeristen. Het kent met de Euromast, de Maastunneltraverse en het Park maar liefst drie Rijksmonumenten. Daarbij heeft de Euromast ruimte om zich heen nodig om haar statuur te behouden. De Euromast is de Rotterdamse trots, symbool van de wederopbouw. 

De gemeente heeft een in onze ogen ondemocratische manier geïntroduceerd om – zonder aanbestedingen – dit type gebiedsontwikkelingen onderhands te gunnen aan bedrijven. Zogenaamde unsolicited proposals. Hierbij krijgen bedrijven de gelegenheid om bij de gemeente voorstellen in te dienen voor gebieden waar andere bedrijven nog geen claim op hebben. Dit zorgt voor ontransparante en ondemocratische besluitvorming, omdat de burger pas in een laat stadium niet betrokken maar enkel geïnformeerd wordt. Op dat moment heeft het college al aangegeven achter het haalbaarheidsonderzoek naar dit soort plannen te staan. Hierover heb ik een opiniestuk geschreven, dat vandaag op VersBeton gepubliceerd is. Zie:  https://versbeton.nl/2019/11/gemeente-verliest-de-regie-in-woningbouwplannen-bij-de-euromast/

De gekozen werkwijze van een unsolicited proposal is ondemocratisch en niet-transparant, en twijfelachtig bij gebiedsontwikkeling van een dergelijke omvang. Het is niet geschikt voor een gebied dat zo uniek is voor de stad.'

Bas van Herpen

Voorzitter Focusgroep Groen Parkhaven

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden