Golden Earring in Ahoy Rotterdam.
Golden Earring in Ahoy Rotterdam.
VERSLAG

Golden Earring zet Ahoy Rotterdam in vuur en vlam

Rotterdam - De Haagse rockiconen van Golden Earring gaven zaterdag 16 november een spectaculair optreden in Ahoy Rotterdam. Het werd een bruisend en dynamisch optreden met veel hits en albumtracks.

Tekst en foto's: Martin Reitsma

Ahoy zindert en bruist al vooraf, het publiek heeft er zin in. Het is lekker vol, veel 50 plussers maar zoals vaak bij concerten van Golden Earring ook veertigers,dertigers én zelfs jonger publiek. De Haagse Golden Earring is nog altijd megapopulair in ons land.

De support-act met DeWolff is een uitstekende keuze. Rockband DeWolff maakt bevlogen rockmuziek. Het is rauwe bluesrock die je terugbrengt naar de sound van de jaren zeventig met topbands als Deep Purple of The Allman Brothers. Deze Nederlandse band bestaat uit de jonge broers Luka en Pablo van der Poel en Robin Piso. Pablo heeft een uitstekende interactie met het publiek en zegt trots te zijn om na twaalf jaar een hit te hebben met 'It Ain't Easy' dat veel airplay krijgt op de landelijke radio. Hij is een bevlogen gitarist met een goede stem en haalt spannende licks, en riffs uit zijn gitaar. Luka op drums en Robin op toetsen doen er niet voor onder.

Golden Earring doet er nog steeds toe

Rond de klok van 21.00 uur is het zover en komen de rockhelden van Golden Earring op het podium. Het publiek heeft er lang naar uitgekeken. Het optreden van ruim twee uur wordt een reis door de tijd, een ware 'trip down memory lane' met vijftig jaar hits en albumtracks. Het is van de eerste tot de laatste minuut spannend en meeslepend. Zo'n 58 jaar na het allereerste begin in 1961 doet Golden Earring er nog steeds toe. Het zijn lefgozers op leeftijd die het rocken niet kunnen laten. De mannen zijn deze avond in hun element. Ze keken uit naar dit optreden. Het zou het hoogtepunt van het jaar moeten worden. En dat werd het ook.

De opener met 'Don't Stop The Show 'is direct ijzersterk. Daar staan levende legendes, energiek en gedreven te spelen alsof de tijd geen vat op hen heeft gekregen. 'I do Rock 'n Roll' volgt, de zaal doet mee' en beklijft en is nog altijd een heerlijk rocksong. 'Another 45 miles' brengt je 50 jaar terug in de tijd en een gevoel van nostalgie daalt neer over Ahoy, het publiek zingt het dan ook woordelijk mee. 'Long Blond Animal' blijft vitaal en swingt als altijd. Ahoy is één kolkende en dansende massa. Dan is het tijd voor het eerste optreden deze avond met saxofonist Bertus Borgers, heerlijke saxklanken tijdens Liquid Soul. Borgers speelt die avond mee in diverse pakkende songs en dat doet hij als vanouds groots.

Songs als 'Going To The Run', 'Hold Me Now', de nieuwe sinlge 'Say When', 'The Devil Made Me Do IT' zijn catchy, maar ook een complexere song als 'Vanilla Queen' - van het sterke album Moontan - wordt superieur neergezet. Opvallend voorts hoe goed recenter werk zich tussen de klassiekers weet te handhaven.

Optreden voelt als een warm bad

Het is een warm bad en hulde aan de mannen voor hun bevlogenheid en passie waarmee klassiekers én publiekslievelingen als 'Twilight Zone' en 'Radar Love' nog altijd gespeeld worden. Het zijn apotheoses tijdens een volledig geslaagd optreden. Dit is rock 'n roll pur sang, ongepolijst en meeslepend en de soundtrack van je jeugd. Superlatieven te over, maar terecht! Johnny make believe, gezongen door Barry Hay, blijft die krachtige meezinger: Barry zingt:  'He tattooed my heart, branded my soul' So let's get high, laugh till we cry',  het publiek vindt het prachtig. 

George Kooymans excelleert deze avond op gitaar en bezit nog steeds die mooie stem, hij zingt een akoestische versie van 'Hold Me Now'.  Vuurwerk op drums door Cesar Zuiderwijk, het solide basspel van Rinus Gerritsen, een gedegen ritmesectie die zich kan meten met de besten uit de internationale muziekscène. Barry Hay is in zijn element met zijn doorleefde rockklanken en aansprekende performance. Ook als podiumact is Golden Earring nog steeds een boeiend schouwspel. Ze zijn vitaal en gedreven. Op een groot scherm geniet het publiek van mooie beelden en ook de fantastische lichtshow is puik om te zien.

Toegift She Flies On Strange Wings neemt ons mee terug naar 1971 en klinkt nog net zo sprankelend als toen. Legalize Telepathy is het laatste nummer op een onvergetelijke avond. Barry Hay bedankt het uitzinnige publiek en neemt afscheid met de woorden 'See You Next Year' Het ovationele applaus moet tot in de wijde omgeving te horen zijn geweest. Voor even waren deze avond alle dagelijkse beslommeringen ver weg. Dit doet uitstekende rock & roll immers met je. Tenslotte, complimenten aan het management, de crew en Ahoy voor een strakke organisatie van een memorabele avond. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden