Foto: Wim van Wel

Rotterdamse wordt beste eco-designer met flamingojurk

Rotterdam - De Rotterdamse ontwerpster Violetta Riedel won met haar flamingojurk van gerecycled materiaal de titel 'Best Eco Designer' tijdens The Miss en Mr. Avantgarde Grande Finale in Amsterdam dit weekend.

Met de hand
De Rotterdamse Violetta Riedel won met haar Eco Dress de titel 'The Best Recycling Avantgarde Designer 2019'. Geïnspireerd door de flamingo is Riedel twee maanden geleden aan de slag gegaan en heeft zij een jurk gecreëerd van plastic zakken, bubbelplastic en oude gordijnen. Er werden voor de jurk meer dan 2000 veren één voor één uit plastic geknipt, handmatig beschilderd en vast genaaid aan de gordijnstof. "Het was hard werken de afgelopen periode, maar ik ben erg trots op het resultaat", zegt Riedel. "Ik wil laten zien dat high fashion samen kan gaan met afval. Kunst moet ook bijdragen aan een groenere wereld en trash design is de toekomst."

Design van afval
Als ontwerper is Violetta al langer bezig met het recyclen en hergebruiken van afval voor haar designs. Niet alleen voor fashion ontwerpen, maar ook meubels en accessoires. Bij het inrichten van huizen maakt zij meestal gebruik van bestaande meubels van haar klanten. Restylen scheelt op deze manier veel geld en het geeft bestaande meubelstukken nieuw leven. "Mensen kijken soms raar op als ik het afval van de straat bekijk of plastic flesjes en dopjes opraap. Maar het is toch zonde als er dingen worden weggegooid, die nog tweede leven kunnen krijgen!"

Milieu in de hoofdrol
In een tijd waar ons milieu steeds centraler komt te staan, kan de mode wereld, als één van de meest vervuilende industrieën, niet achterblijven. Afgelopen weekend vond The Grand Finale van The Miss & Mr. Avantgarde Nl in het World Fashion Center in Amsterdam plaats. Het milieu kreeg tijdens deze wedstrijd een speciale hoofdrol. Designers werden uitgenodigd om voor deze grote finale show de deelnemers te kleden in draagbare en milieubewuste ontwerpen. Deze Eco Dresses werden gemaakt uit karton, plastic, hout, rietjes en andere afval materialen. Het thema was Jungle en Dieren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden