Fotograaf onbekend. Bron: Wikimedia Commons
Fotograaf onbekend. Bron: Wikimedia Commons

Proef met productie van 'groene' kerosine op Rotterdam Airport

Rotterdam - Vanmorgen op het Next Aviation Symposium op Rotterdam The Hague Airport is aangekondigd dat er in Rotterdam onderzoek komt naar het op grote schaal maken van synthetische kerosine; duurzame vliegtuigbrandstof zonder gebruik van aardolie.

Voorzichtige test
Kerosine is nu een product van de olieraffinaderijen, maar het kan ook gemaakt worden op basis van CO2, waterstof en groene stroom. De komende jaren komt op Rotterdam The Hague Airport een kleine proefinstallatie die dagelijks duizend liter synthetische kerosine maakt. Ter referentie: Rotterdamse raffinaderijen produceren dagelijks 20.000 keer zoveel kerosine. Het Havenbedrijf, Rotterdam The Hague Airport en Rotterdam The Hague Innovation Airport gaan nu uitzoeken hoe zo'n fabriek kan opschalen om ook zulke hoeveelheden te produceren. 

Fabrieken in de haven
In de proefinstallatie op de Rotterdamse luchthaven wordt CO2 uit de lucht gehaald en wordt waterstof geproduceerd met duurzame elektriciteit. In de haven wordt momenteel gewerkt aan een manier om CO2 - wat voor de industrie een restproduct is-, groene stroom en waterstof te verplaatsen. De haven is daarmee een geschikte plek om uiteindelijk fabrieken te ontwikkelen die grote hoeveelheden synthetische vliegtuigbrandstoffen maken. Bovendien liggen vanuit de haven leidingen naar met name Schiphol voor het transport van kerosine. De drie organisaties starten daarom nu samen deze studie naar opschaling van de productie van synthetische kerosine. De initiatiefnemers van de studie roepen bestaande petrochemische bedrijven op om aan te haken bij het onderzoekstraject. Ook andere partijen die een relevante bijdrage kunnen leveren worden uitgenodigd mee te doen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden