Boeken
Boeken (Foto: MIck Willemsen/design)

Een depressie overwinnen zonder terugslag

Rotterdam - Dit bericht is ingestuurd op dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan zelf een bericht met foto via 'Schrijf mee' op onze site zetten!

Een inspirerend boek dat hoop geeft en laat zien dat je een depressie geheel kunt overwinnen, zonder terugval erna en geen antidepressiva meer. Depressie is op dit moment een actueel en veel besproken onderwerp op diverse media. En terecht, rond depressie bestond een sfeer van taboe, daar praatte je niet makkelijk over. De schrijver doet dat wel, open en zonder schaamte vertelt hij over zijn 5 jaar durende gevecht met zijn depressie: wat hij voelde en dacht, hoe zijn medische behandelingen verliepen en wat uiteindelijk zijn oplossingen waren. Mensen hebben de kracht om deze dagelijkse “nachtmerrie’ te boven te komen, ook al lijkt het uitzichtloos. `46-jarige man met een turbulente voorgeschiedenis…´ In zijn vlot geschreven boek schetst hij een wereld van verschil: “Als ondernemer had ik veel succes met de 1e Sparerib & Pizza-service in Rotterdam en genoot ik van het leven. Ik verkocht mijn horecazaak, kreeg Hepatitis-C en als toetje begon die ellendige ziekte’. Achteraf is hij zijn depressie zeer dankbaar: hij zit weer vol levenslust, is happy en is er een completer mens door geworden: Hoera…een depressie! Met dit boek wil hij tevens bijdragen aan meer kennis over en begrip van een depressie. Met een “kom op joh, kop op!’, red je het niet.

Onlangs kreeg ik de vraag of ik het boek ” Hoera.. een depressie!” al kende. Nee dat boek kende ik niet. Maar daar is verandering in gekomen. Met dank aan de Auteur Ron van Bovenkamp.

Een boek lezen over depressies, ik was er toch wel wat huiverig voor. Waarom? Misschien voor de herkenbare dingen? Achteraf gezien viel dat mee en was het een interessant boek om te lezen. De Auteur is in het boek zeer openhartig wat hem is overkomen, met de diepste dalen en pieken krijgen we een beeld van zijn leven en het gevecht om er boven op te komen.

In het boek ” Hoera .. een depressie! verteld Ron van Bovenkamp zijn verhaal en wel de periode van 1991 tot 2017. Van een zeer succesvolle zakenman en het harde werken tot het in een depressie raken, verslaving en armoede maar bovenal het gevecht en de knop omzetten om er bovenop te komen.

Afwisselend lopen we door zijn leven heen. Het ene moment beleef je het succesverhaal en het andere moment leef je mee met het gevecht tegen de depressie. Indrukwekkend en aangrijpend zijn die verhalen. Zo nu en dan moet je het boek even wegleggen om het een plekje te geven.

Het boek verteld ook dat je alleen zelf de knop kan omzetten op de weg naar genezing. Maar ook dat het wel belangrijk is hulp te zoeken. Denk dat dat een moeilijk moment is. Hoe en bij wie zoek je dan hulp. Je moet dan wel de schaamte voorbij. Want laten we eerlijk zijn op het woord alleen al rust een taboe.. Daarom is het goed dat dit boek er is . Haal het uit de taboe sfeer, het kan dan een hulp voor anderen zijn.

De Auteur heeft een vlotte manier van schrijven en zegt zoals het is. Geen gezoek naar dure woorden maar recht voor zijn raap. De hoofdstukken zijn niet al te lang. De overgangen naar zijn zakenman leven en het verhaal over de depressie verloopt vloeiend.

Tevens bevat het boek ook verklaringen, zodat de leek op gebied van depressie weet wat er bedoeld wordt. Ook bevat het een algemene uitleg wat een depressie is en hoe en wat. Kortom een levensverhaal dat een compleet beeld geeft wat een depressie inhoudt. Een verhaal waar je respect voor hebt.

Het boek kan als een eye opener lezen worden, zeker voor mensen die in hun omgeving te maken hebben met iemand die geplaagd wordt door een depressie. Maar ook voor een patient zelf kan het een houvast zijn, omdat het boek iets positiefs uitstraalt en de patient kan helpen zelf ook de knop om te zetten. Al is natuurlijk geen depressie en mens hetzelfde….Het boek is een aanrader. Zeker om het uit de taboesfeer te halen.

Mijn dank gaat uit naar Ron van Bovenkamp voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

Boek is o.a. verkrijgbaar bij : www.hoeraeendepressie.nl 15,50 - Bol.com, AKO, Libris, Bookspot 19,95

Meer berichten