Jacques Vriens bij het kinderprogramma Leeskoning in de Centrale Bibliotheek Rotterdam
Jacques Vriens bij het kinderprogramma Leeskoning in de Centrale Bibliotheek Rotterdam (Foto: F. Bakan)

'Ik maakte vroeger ontzettend veel taalfouten'

Rotterdam - Dit bericht is ingestuurd op dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan zelf een bericht met foto via 'Schrijf mee' op onze site zetten!

Zondag 10 november. Wat een vrolijke dag! Ook ontspannen! Ruim honderd kinderen in allerlei kleuren in een kleurrijke bomvolle zaal, namelijk, Anna Herszaal op de Jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Dit kinderprogramma van de Stichting Sahne heet `Leeskoning` en is sinds kort zeer geliefd onder de basisscholieren en hun ouders. Ze luisteren naar de spannende verhalen van de bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens, lachen en stellen allerlei vragen...

"Welk boek van u vindt u het leukste?" "Hoe jong bent u?" Tja, deze vraag komt vaak voor, ook al velen beseffen niet wat een leeftijd van 60 jaar bijvoorbeeld, werkelijk inhoudt!

Alle nationaliteiten zijn vandaag hier aanwezig... Basisscholieren tussen 7 en 12 jaar... Jacques Vriens is onder andere ook een toneelspeler, hij vertelt zijn verhaal acterend en heel levendig, de kinderen worden nieuwsgierig.

"Niet doen! Hij heeft zijn tanden niet gepoetst! Hij stinkt uit zijn mond. Ja, dan zeg ik: Nee, nee, ik poetst drie keer mijn tanden..." Dat dit geen grap is ontgaat hun, ze barsten allemaal in een hartelijk gelach uit! Ze kunnen werkelijk om van alles lachen, heel vaak lachen zonder dat ze grappen nodig hebben. Vandaag hebben ze echter ook heel veel over de Nederlandse literatuur geleerd, het is een zeer leerzame dag met Jacques Vriens. De meerderheid is van migrantenafkomst en heeft een achterstand, maar Vriens praat geruststellend en stimulerend: " Toen ik vroeger op de basisschool zat, maakte ik ontzettend veel taal fouten." Vele ouders zitten ook in de zaal en luisteren naar hem.

Daarna zijn de kinderen aan de beurt, nu treden zij op: voorlezen, toneellezen, acteren in groepjes... Sommigen zitten op de `koningstoel` met een boek in handen, willen niets liever dan voorlezen daar! De dag werd afgesloten met de bekendmaking van een aantal prijswinnaars. Met veel vreugde ontvingen de kleine winnaars hun prijsjes... De grootste winnaressen van het evenement zijn een 12 jarig Turks meisje en een 10 jarige jongen van Kaapverdiaanse afkomst.

Jacques Vriens heeft vele boekenprijzen ( Zilveren Griffel, Nederlandse Kinderjury...) en ruim 80 boeken op zijn naam staan. Vele boeken van hem zijn (Groep Acht aan de Macht, Achtste Groepen Huilen niet...) bestsellers. Een aantal kinderromans van hem ( Oorlogsgeheimen) zijn verfilmd.

Het uniek en veelzijdig literair programma ` Leeskoning` in de Centrale Bibliotheek op elke zondag en zaterdag stimuleert de leesvaardigheid, ontwikkelt de taalkennis, de literaire kennis en motiveert kinderen uit te groeien tot enthousiaste lezers. Daarnaast presenteren de kinderen regelmatig hun talenten voor een publiek. Het is gericht voor basisscholieren met achterstand ( vooral de kinderen van laag opgeleide en kansarme ouders) tussen 7 en 12 jaar oud. Voorlezen, romans lezen, leesbevordering, podium optredens, acteren, toneel... alles samen. Dit programma is georganiseerd door de Stichting Sahne i.s.m. de Centrale Bibliotheek, met ondersteuning van de Gemeente Rotterdam en enkele fondsen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden