Herco is spreker, verteller, schrijver én stadsgids. Op de achtergrond een van zijn favoriete gebouwen: het World Trade Center. Oftewel Het Scheermes, of - ook een mooie - De Platvink.
Herco is spreker, verteller, schrijver én stadsgids. Op de achtergrond een van zijn favoriete gebouwen: het World Trade Center. Oftewel Het Scheermes, of - ook een mooie - De Platvink. (Foto: )
ROTTERDAMMER VAN DE WEEK Rotterdammer van de Week

'Favoriete bijnamen zijn de Hef en Koopgoot, maar de Hoerenloper is ook een mooie'

Rotterdam - Het zou heel goed kunnen dat je iets van Herco Kruik (46) thuis hebt liggen. Het Rotterdams ABC bijvoorbeeld, een scheurkalender of zijn Natte T-doek. Misschien ben je wel eens met een Rotterdamse bijnamen wandel- of tramtour mee geweest - daarin vertelt Herco over het verhaal achter de plek én achter de bijnaam. En anders heb je vast wel eens zijn Scheurmail voorbij zien komen, een nieuwsbrief vol met Rotterdamse weetjes. Zijn nieuwste project: De Rotterdamse Voetbal Tramtour. Met een oude tram langs de drie Rotterdamse clubs, onder het genot van anekdotes, bijnamen van spelers, opmerkelijke weetjes en typisch Rotterdamse voetbalhumor. Herco is onze Rotterdammer van de Week!

Door Wouter Vocke (wouter@indebuurt.nl)

Wat is je favoriete bijnaam?

"De Hef is wel een favoriet. Het aantal Rotterdammers dat weet dat die brug eigenlijk Koningshavenbrug heet kun je denk ik op twee handen tellen. Maar de Koopgoot is natuurlijk heel mooi", zegt hij met een behoorlijke Rotterdamse tongval. "Omdat het een mooi verhaal én een lekker Rotterdams woord is. Met die Rotterdamse 'O' en de 'natte T' aan het eind klinkt 'ie wel heel goed hoor. En hij is zó sterk geworden: niemand heeft het over Beurstraverse, iedereen noemt het de Koopgoot. Een parkeergarage heet zo. Het staat in de Van Dale als officiële naam, het krijgt navolging in andere steden. Terwijl het eigenlijk een beetje een denigrerende naam is."

Denigrerend?

"Toeristen van buiten Rotterdam valt dat vaak op. Die vinden het een negatieve klank hebben... Maar dat hebben wij toch helemaal niet? Eigenlijk is het een soort denigrerende aanduiding voor die winkelstraat, maar niemand ziet dat. Rotjeknor was vroeger ook een schimpnaam, dat was heel denigrerend bedoeld richting die knorrige Rotterdammers. Maar nu is het een koosnaam. Dat is het mooie aan die bijnamen: het is vaak cynisch, nuchter, gewoon noemen hoe het eruitziet of waar het op lijkt - met een kleine negatieve ondertoon. Maar voor de Rotterdammer is het totaal niet negatief. Spotnamen zijn hier al heel snel koosnamen. Hoerenloper! Ook zo'n mooie. Het verhaal van de Hoerenloper (de Rijnhavenbrug, red.) is ook gewoon goed: een loopbrug naar de oude rosse buurt van Rotterdam. De officiële naam is ook gewoon saai. Dán is een bijnaam leuk en goed."

Zijn er ook mindere bijnamen?

"Heel veel bijnamen komen voorbij maar die worden nooit opgepikt en die verdwijnen weer. Voor de Markthal werden er ook een paar bedacht. Maar 'Markthal' is al een prima naam. Caviatunnel, Broodtrommel... Leuk verzonnen hoor, en heel inventief. Maar het wordt dan toch te geforceerd en het slaat niet aan. De volksmond bepaalt of iets aanslaat of niet."

En zijn er nog nieuwe namen in aantocht?

"Ik ben wel benieuwd naar het nieuwe depot van Boijmans, ik heb er al een paar voorbij horen komen. Maar volgens mij wordt het gewoon 'De Pot'." Lachend: "Dat is toch mooi? Blunderpot heb ik ook gehoord, omdat het naast de Blunderput staat en ook alweer duurder wordt."

Hoe Rotterdams ben je zelf?

"Ik ben wel in Rotterdam geboren, maar ik ben opgegroeid in Oostvoorne! Er staat gelukkig wel Rotterdam in mijn paspoort, dus daar ben ik wel blij mee. Ik kwam in '92 naar Rotterdam, toen woonde ik op Zuid. Later naar West verhuisd en daarna Blijdorp. Maar ik ben nu de stad uitgegaan."

Wat! De stad uit?        

"Ik woon in Overschie, in een huis met een tuin aan de Rotterdamse Schie. We hebben ook een bootje, dan kan je gewoon naar Rotterdam varen. Dat vind ik supertof, dat je gewoon de Rotte op kunt varen, zo de stad in. Naar het Noordplein bijvoorbeeld. Ik ben een van de weinige die dat doet! In Amsterdam zou het helemaal vol liggen. Er liggen genoeg bootjes bij de Bergse Plassen en de Kralingse Plas, maar niet veel varen die Rotte af."

Persoonlijk

Geboren in Rotterdam op 30 december 1972
Woont in Overschie met zijn vrouw en dochter (7)

De eerste Rotterdamse Voetbal Tramtour gaat op 16 november van start. Kijk voor meer info op: www.scheurmailrotterdam.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden