Foto: Britte Kramer
COLUMN Columns

Deelfiets, Lev-autootje, Felyx-scooter: gemak dient de millennial

Rotterdam - Hier is de column van Wouter Vocke uit De Havenloods van deze week. Sinds zijn fiets is gejat, maakt ook Wouter gebruik van een deelfiets. 'Ik heb nu een kekke, degelijke fiets inclusief versnellingen. Die had die oude fiets van me niet eens!'

'Je hebt ze vast wel eens gezien: die fietsen met een blauwe voorband, vooral populair bij studenten. Ik behoor al lang niet meer tot die categorie, maar ik moest er toch aan geloven: ook ik behoor nu voor een vast bedrag per maand tot de blauwe bandenclub. Ik heb nu een kekke, degelijke fiets inclusief versnellingen. Die had die oude fiets van me niet eens!

Een paar maanden geleden is mijn fiets namelijk gestolen. Gewoon voor de deur – terwijl hij op slot stond, nota bene ook nog met een lekke band. Ik wens de dief er veel plezier mee! Voor mij in ieder geval een probleem minder. Want, een lekke band repareren, wie heeft daar tegenwoordig nou nog tijd voor? Ik heb gelukkig wel ooit geleerd van mijn vader hoe je dit moet doen, met zo'n reparatiesetje van Simson. Binnenband eruit halen, zoeken naar het lek, het gaatje schuren en schoonmaken… Ik vraag me af of ik het mijn eigen kinderen ooit ga leren. Niet alleen omdat je het ook gewoon op YouTube op kunt zoeken (ik hoor het ze al zeggen), maar ook omdat ze tegen die tijd waarschijnlijk ook gewoon een soort leen- of deelfiets hebben. Gemak dient de millennial. Of Generatie Z, in hun geval. Wel de lusten, niet de lasten.

Ik heb nu in ieder geval geen gezeur meer met niet-werkende lampjes, remmen, kettingen of lekke banden. Als er iets is stuur ik een app en komt er dezelfde dag nog iemand langs om de fiets te repareren of om te ruilen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

We sharen wat af. Ik heb nog nooit overwogen om een scooter te kopen, maar sinds die groene Felyx-scooters er zijn maak ik er vaak gebruik van. Ik heb laatst een keer in zo'n piepklein elektrisch deelautootje van Lev boodschappen gehaald (hallo, het regende) en ik heb een abonnement op Greenwheels. Geen verzekering of benzine betalen, wél autorijden. De nieuwste aanwinst in Rotterdam? Knalrode elektrische deelfietsen van Uber. Ben natuurlijk meteen even voor 20 cent per minuut door de stad gecrost. Duurder dan de metro, maar hé! Waarom zou je daar op wachten?'

Wouter Vocke is redacteur bij indebuurt Rotterdam

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden