Breyten Breytenbachboom in Rotterdam
Breyten Breytenbachboom in Rotterdam (Foto: Fred Marree)

Boom van het jaar 2020? ‘De Breyten Breytenbachboom’!

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via onze website www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan op onze site berichten met foto plaatsen!


door Fred Marree

Op één van de wandelingetjes door Rotterdam, mijn stad, liep ik op de Westersingel langs een bijzondere boom. De ‘Breyten Breytenbachboom’. Een markante plataan uit de 19e eeuw met een rijke en zelfs poëtische geschiedenis.

Tijdens het Poetry International Festival in 1986 werd deze plataan door de Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach gedoopt tot ‘monument voor vrije gedachten’ en tevens tot ‘Graf van de Onbekende Dichter’. Bijna 30 jaar later werd in aanwezigheid van Breytenbach een plaquette bij het ‘Graf van de Onbekende Dichter’ geplaatst.

Boom van het jaar

Deze iconische boom met zijn lange en rijke geschiedenis en vooral zijn plek in een versteende omgeving past, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, volgens mij goed in het thema voor de verkiezing van de boom van het jaar 2020. Dus wat mij betreft de mag deze zeker 150 jaar oude plataan worden voorgedragen als boom van het jaar 2020!

Boom van het jaar 2020: bit.ly/2p9pGkw

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden