Kruisplein
Kruisplein (Foto: Joop Reijngoud)

Stadsvernieuwing Rotterdam in beeld gebracht tijdens West Side Stories

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via onze website www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan op onze site berichten met foto plaatsen!


De stadsvernieuwing markeert een ongekende periode in de Rotterdamse geschiedenis. Vanaf 1974 kocht de gemeente onder de bezielende leiding van stadsvernieuwingswethouder Jan van der Ploeg verwaarloosde huizen op in de wijken Afrikaanderwijk, het Oude Noorden, het Oude Westen, Feijenoord, Noorder Eiland en Crooswijk. In enkele tientallen jaren werden zo’n 70.000 woningen gerenoveerd of vervangen door kleinschalige nieuwbouw. Het ‘bouwen voor de buurt’ vierde hoogtij.

Van 21 november t/m 22 december presenteert OMI Rotterdam (Office for Metropolitan Information) de manifestatie West Side Stories. Met een tentoonstelling, stadsroutes, lezingen, filmavonden en een boekpresentatie wordt de roemruchte stadsvernieuwing in het Oude Westen van Rotterdam belicht en tonen ontwerpers, kunstenaars en fotografen een nieuwe kijk op deze wijk.

De aandacht die deze en andere wijken rond het centrum in de jaren zeventig kregen, had vooral te maken met de barre woonomstandigheden. Anno nu zijn de stadsvernieuwingswijken geliefde woonwijken die meer en meer onderdeel worden van het ‘hippe’ Rotterdam.

De tentoonstelling geeft een beeld van de buurtprotesten van toen met de posters, buurtkranten, strips en pamfletten van de Aktiegroep Oude Westen. In luisterfragmenten hoor je de verhalen van architecten, filmbeelden tonen de wijk van vroeger en interieurfoto’s laten de wijk anno 2019 zien. Je ziet op kaarten en plattegronden hoe er meer ruimte is gekomen in de wijk en geëxperimenteerd is met woonvormen. Architecten en critici geven een eigentijdse herwaardering aan deze periode in de tentoonstelling. Daarnaast brengen ArchitectuurMaken, Studio Verter, Charlie Koolhaas en Bart Isings het Oude Westen van nu in kaart op basis van verkenningen door de wijk.

De tentoonstelling is te zien bij OMI aan de Schietbaanstraat 21, buiten op het Rijnhoutplein en in het Hobokenpand aan het plein. OMI organiseert in het kader van West Side Stories een reeks lezingen, debatten en filmvertoningen die plaatsvinden in Leeszaal West. De eerste in de serie is de boekpresentatie van ‘Stadsvernieuwing in Rotterdam’ tijdens de opening van de tentoonstelling.

Het inspirerende boek Stadsvernieuwing in Rotterdam geeft inzicht in de ontwikkelingen in vijf stadsvernieuwingswijken tussen 1970 en 1990. Auteur Ben Maandag sprak met betrokkenen van destijds en met huidige stadmakers. Het boek blikt daardoor niet alleen terug: ook is er aandacht voor de betekenis die de stadsvernieuwing van toen heeft voor het tegenwoordige Rotterdam en voor de vraag hoe de toenmalige aanpak ook waardevol kan zijn voor transities in de stad van nu.

Stadsvernieuwing in Rotterdam. Vijftig jaar bouwen in de buurt, Ben Maandag, € 29,95 nai010 uitgevers 2019.

Kijk voor meer informatie over de manifestatie en het boek op www.nai010.com

Meer berichten