Schaam je niet voor je schuld!

Rotterdam - Veel mensen schamen zich om over geldproblemen en schulden te praten. Maar zwijgen over geldproblemen is geen oplossing. Om het gesprek in de stad op gang te brengen lanceert de gemeente Rotterdam op woensdag 6 november in IJsselmonde de Rotterdamse versie van de landelijke campagne 'Kom uit je schuld'.

De aftrap is in theater Islemunda waar het startschot van de campagne samenvalt met de theatervoorstelling 'Zomaar een straat'. De Rotterdamse Donovan speelt daarbij een belangrijke rol. Als een van de hoofdpersonen uit de campagne, maar ook als een van de hoofdrolspelers in de voorstelling van het Rotterdams Wijktheater. Daarin schuift het publiek als het ware aan in de huiskamer van Rotterdammers met geldzorgen.

Donovan: 'Het gaat nu goed. Maar als je als zelfstandige begint, ben je onwetend. Hij was een familievriend. Je gaat ervan uit dat zo iemand je niet zal belazeren. Hij zou mijn belasting doen. Elk kwartaal 21 procent btw. Dus ik gaf hem telkens dat geld en dat stak hij vervolgens in zijn eigen zak. Ik kwam er per toeval achter. Toen ik een brief van de Belastingdienst vond. Een aanslag van meer dan 5000 euro', zo staat te lezen op de camapgnewebsite komuitjeschuld.nl.

Doel van de campagne
Het doel: het bespreekbaar maken van het taboe 'schulden' en de schaamte bij mensen proberen weg te nemen. Zeker met oog op de decembermaand is dat voor veel mensen een probleem. De feestdagen betekenen voor mensen met geldzorgen extra stress omdat ze niet zomaar cadeaus kunnen kopen of een feestmaaltijd kunnen organiseren. Schaamte en schuldgevoelens zijn dan grote drempels om hulp te vragen. In de campagne 'Kom uit je schuld' laten ervaringsdeskundigen zien dat praten helpt.

Voor vragen over hulp bij schulden kun je terecht bij Gemeente Rotterdam. www.rotterdam.nl/vraagwijzer of www.rotterdam.nl/jongerenloket.

Meer berichten