Foto:
Columns

Column: Vijf euro? Toppie Joppie!

Rotterdam - Hier is de nieuwe column van Britte Kramer uit De Havenloods van deze week. Britte schrijft over populair taalgebruik en doet alvast een voorspelling welke uitdrukking binnenkort viral gaat.

Willems Kantine komt terug! De oude afleveringen worden herhaald op Rijnmond, en er komen nog een paar nieuwe achteraan ook. Wat mij betreft de beste inburgeringscursus voor iedere nieuwe Rotterdammer.

Als je deze docu kijkt besef je dat veel dingen die we hier zeggen (bij een groter publiek) geïntroduceerd werden door Cowboy Jos en Bob de Huisbaas. 'Allemaal vuilniszakken!', 'Vijf euro? Op je muil, gauw!', 'U ken doorgaan…' Het gebruik ervan bleef tot nu toe vooral binnen Rotterdam, maar nu de rest van Nederland keihard kickt op elke scheet die we hier laten, verwacht ik dat Willems Kantine straks hartstikke viral gaat.

Ik vind het sowieso interessant, hoe sommige uitspraken jaren opgesloten liggen in één vriendengroep of gebied, en vervolgens in sneltreinvaart door heel Nederland worden opgepikt. Nadat de website Dumpert het Westlandse 'goud' ging gebruiken ('So, da's goud!') hoor je het nu door heel Nederland. En wat dacht je van Inge de Bruijns 'toppie joppie'? Grappig is ook dat woordentrends komen en gaan, net zoals hypes op het gebied van kleding, speelgoed en interieur. En degene die de trend onbewust zette, is 'm zelf vaak als eerste zat. Ik durf het niet met volle zekerheid te claimen, maar ik weet wel dat een vriend van mij het woord 'knappie' al een jaar of vijftien gebruikte. Uit zijn mond klonk het leuk, maar nadat het woord viral leek te zijn gegaan op de Huishoudbeurs ontstond er een grote landelijke allergie voor - vooral bij hemzelf. Na nog een tijdje met 'knaps' weggekomen te zijn is het nu écht klaar, maar natuurlijk heeft-ie alweer wat nieuws. Ik voorspel je: 'zak hooi' wordt het nieuwe 'knappie'. In iets andere context uiteraard. Het zal dringen worden met 'vuilniszak', maar voorlopig heeft de zak hooi voorsprong, want ik las het laatst ook al in Eva Hoekes column in de Volkskrant. Als je een early adopter wil zijn moet je dus snel zijn, en iedereen te pas en te onpas 'zak hooi' gaan noemen. Of je gaat alvast voor vuilniszak, dan zit je sowieso safe. Dááág...

Britte Kramer is redacteur bij indebuurt.nl/rotterdam

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden